Er zit meer achter het werk van Karin

“Met goed ingerichte applicaties ondersteun ik als IT’er de behandelaren”

Werk je als applicatiebeheerder, dan kun je bij zo’n beetje elke organisatie terecht. Waarom Karin juist voor het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht koos? “Omdat ik wil bijdragen aan de samenleving. Organisaties die geld als drijfveer hebben, passen niet bij mij. Bij Veldzicht draag ik als IT’er indirect bij aan de behandeling van de patiënten die hier verblijven. Bovendien hou ik van de dynamiek van deze organisatie én werk ik in een fijn team.”

Karin
Bedrijfsvoering en Staf
CTP Veldzicht

Karin is applicatiebeheerder in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Breed applicatielandschap

De IT-systemen en applicaties zo inrichten dat de behandelaren van Veldzicht – psychiaters, psychologen, sociotherapeuten, verpleegkundigen – zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan hun administratieve taken en meer aandacht aan hun patiënten kunnen besteden. Daar draait haar rol als applicatiebeheerder om, vertelt Karin. “Ik beheer een breed applicatielandschap. Denk bijvoorbeeld aan de applicatie waarin de elektronische patiëntendossiers worden aangemaakt en beheerd en die leidend is voor de facturatie van de zorg. Of aan de applicatie waarmee patiënten kunnen beeldbellen.”

Processen bepalen

“Wat Veldzicht bijzonder maakt, is dat hier veel verschillende doelgroepen verblijven. Dat maakt ook dat we een groot aantal verschillende processen hebben. Als applicatiebeheerder werk ik samen met collega’s zoals adviseurs en projectleiders om de processen in te richten of te verbeteren. Voor een aantal applicaties zijn we bij applicatiebeheer ook zelf verantwoordelijk voor het beheer en de inrichting. Alleen updates worden centraal uitgevoerd via Functioneel Beheer en Technisch Beheer van DJI.”

Aanschuiven bij landelijke overleggen

Als applicatiebeheerder is Karin er voor alle collega’s binnen Veldzicht. “Heeft iemand een vraag over een applicatie, dan ben ik het aanspreekpunt. ‘Hoe noteer ik mijn uren?’ ‘In welk systeem vind ik welke informatie en hoe haal ik die eruit?’ Om dat soort vragen gaat het dan. Ik geef ook trainingen over de systemen en leg de processen uit aan nieuwe medewerkers. Daarnaast schakel ik veel met mijn collega’s van de zorgadministratie over het in- en uitschrijven van patiënten. En worden we steeds meer verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste (management)informatie bij andere afdelingen voor verdere analyse of rapportage. Ook schuif ik aan bij landelijke overleggen, bijvoorbeeld om te brainstormen over nieuwe functionaliteiten of als er belangrijke updates aankomen. Mijn dagen zijn dus erg dynamisch.”

Ik beheer een breed applicatielandschap. Denk bijvoorbeeld aan de applicatie waarin de elektronische patiëntendossiers worden aangemaakt en beheerd en die leidend is voor de facturatie van de zorg. Of aan de applicatie waarmee patiënten kunnen beeldbellen.

Volop ruimte om je te ontwikkelen

Karin rondde in 2012 de hbo-opleiding Facility Management af. Ze richtte zich daarna als applicatiebeheerder op het stroomlijnen van bedrijfsprocessen bij zorgorganisaties in Groningen. “Toen vond ik de liefde. Maar hij woonde niet in Groningen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere maatschappelijk relevante baan bij hem in de buurt, en zo kwam ik in 2018 bij Veldzicht in Balkbrug terecht. Dat ik geen opleiding tot applicatiebeheerder had, was geen belemmering. Inmiddels heb ik dat diploma op kosten én in de tijd van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gehaald. Ik wil me nog verder ontwikkelen, en daar krijg je bij DJI volop de ruimte voor.”

Ambities waarmaken

“Op dit moment richt ik me op het verder professionaliseren van het applicatiebeheer binnen Veldzicht. In het begin pakten we bij applicatiebeheer alles zelf op, van grote projecten draaien tot wachtwoorden resetten. Dat was te veel. Daarom zijn bepaalde taken zoals het aanmaken van accounts en het resetten van wachtwoorden overgedragen aan het servicepunt. Daardoor kan ik me richten op de doorontwikkeling van de managementrapportages, het zorgprestatiemodel en andere tweedelijnsvragen en projecten. Zodat we steeds meer in control zijn over onze systemen. Ambities genoeg om me in vast te bijten!”

Interesse in een baan in de ICT?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.