Er zit meer achter het werk van Gydo

''Hen het vertrouwen geven, wat ze eigenlijk nooit gehad hebben, dat is mooi om te doen''

Gydo werkt nu ruim vier jaar als arbeidsbegeleider in penitentiaire inrichting (PI) Krimpen aan den IJssel. Van alle functies in een PI brengt de arbeidsbegeleider de meeste tijd door met de gedetineerden. En daarin kun je een hoop bereiken. Gydo legt uit waarom: "Gedetineerden komen vaak stoer over. Maar uiteindelijk hebben ze nog bijna nooit in hun leven een compliment gehad. Hen het vertrouwen geven, wat ze eigenlijk nooit gehad hebben, dat is mooi om te doen."

Gydo
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Krimpen aan den Ijssel

Gydo is arbeidsbegeleider in penitentiaire inrichting Krimpen aan den IJssel

Arbeid is een essentieel onderdeel van het dagprogramma van de gedetineerden. Of het nu inpak- en laswerk is of het bakken van brood en banket: door deze taken dagelijks uit te voeren, werken ze letterlijk aan hun succesvolle re-integratie in de maatschappij. Arbeidsbegeleiders helpen hen hierbij. Gydo vertelt: "Gedetineerden komen dagelijks werken. Je staat dan 4 uur lang met ze op de werkzaal, dan bouw je een hechte band op. Met gedetineerden die geen zin of een slechte dag hebben ga ik in gesprek. Veel gedetineerden hebben nooit gewerkt of school afgerond. Er zijn best veel die een nachtritme hebben, nog nooit om 7.00 uur zijn opgestaan. Hen op tijd in de werkzaal krijgen is een uitdaging. Maar door uit te leggen wat het belang is van arbeid, ze aan te spreken op hun gedrag en hen een spiegel voor te houden, kun je ze de goede kant op sturen."

Praktijkbegeleider in leertrajecten

"We geven hier opleiding en zijn praktijkbegeleider in de leertrajecten. Gedetineerden kunnen hier certificaten behalen. Er zijn genoeg gedetineerden die nog nooit in hun leven iets hebben afgerond. Die zijn dan echt trots dat het ze hier wel lukt" zegt Gydo enthousiast. "Als ze dan hun certificaat in ontvangst nemen, dan schieten de tranen soms in hun ogen. Ze zijn dankbaar dat je tijd en energie in ze stopt."

Van betekenis zijn

Hij vertelt verder: "Zo was er een tijdje geleden een gedetineerde die bij ons moest werken, maar dat niet mocht omdat hij geen dichte schoenen had. Want zonder dichte schoenen mag je niet naar de arbeid komen. Hij gaf wel de hele tijd aan dat hij wilde werken. Toen heb ik op de metaalafdeling gevraagd of ze nog oude schoenen over hadden. Zo heb ik hem schoenen gegeven. Eerst dacht ik nog: ‘Wil ie wel echt werken?’. Uiteindelijk is hij keihard gaan werken en heeft hij alle mogelijke certificaten gehaald. Tot op de laatste dag heeft hij het erover gehad dat ie zo dankbaar was dat ik schoenen voor ‘m geregeld had. Hij is inmiddels in een andere inrichting terecht gekomen. Hij is echter nog bevriend met een gedetineerde bij ons in de inrichting en ik krijg via hem nog regelmatig de groeten. Dat is toch mooi?"

Je kunt hier veel bereiken in de inrichting, al moet je het wel zelf doen.

Bijzonder aan werken met gedetineerden

"Gedetineerden denken vaak dat ze buiten zoveel zijn en alles hebben. Maar eenmaal hier binnen is die status van buiten niet meer aanwezig en zijn ze kwetsbaarder. Hun schild valt weg. Dat maakt het juist mogelijk om echt iets met ze te bereiken; zoals diploma’s behalen, afkicken of stoppen met roken. Dat maakt het interessant om met gedetineerden te werken. Ze gaan zich anders gedragen. Ik vind het leuk om de hele dag met ze bezig te zijn. Maar ook het arbeidsproces is boeiend; we zijn echt iets aan het doen of maken. Zo maken we voor een klant lampen die voor veel geld verkocht worden in de winkel. In de bakkerij zijn we weer met een echt product bezig."

Je kunt hier veel bereiken

"Sinds ik hier 4 jaar geleden ben begonnen, heb ik veel kunnen bereiken. Zo ben ik gestart met de basisopleiding en mocht ik de mbo-4 opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen doen. Ook ben ik in het Intern Bijstand Team (IBT) gekomen (dit kun je vergelijken met de Mobiele Eenheid van de inrichting), heb daarvoor de IBT-opleiding gedaan en ben nu IBT-commandant. Daarnaast zit ik in het team Opvang en Nazorg en ben ik DJI-ambassadeur op social media. Je kunt hier veel bereiken in de inrichting, al moet je het wel zelf doen. Als je bereid bent je schouders er onder te zetten dan kun je hier heel ver komen!"

Wanneer ben je geschikt voor deze baan?

"Goed met mensen kunnen omgaan, stevig in je schoenen staan en adequaat kunnen handelen" zegt Gydo resoluut. "En je moet een echte teamspeler zijn, want je doet het samen. Je hebt elkaar écht nodig en gaat voor elkaar door het vuur als het nodig is. Daarnaast dien je het begeleiden van gedetineerden leuk te vinden, je probeert ze verder te helpen. Je achtergrond maakt dan niet zoveel uit. Ikzelf heb hiervoor verschillende banen gehad, ik heb gewerkt als kok, in de logistiek en in de verkoop."

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.