Werk en privé combineren
Tobie werkt sinds 2020 als arbeidsbegeleider bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Een rol die hij voorheen niet kende. Tobie: ‘Ik droomde al heel lang van een functie in de dynamiek van DJI, maar wilde de weekenden en feestdagen graag met mijn gezin doorbrengen. Bij penitentiaire inrichtingen dacht ik altijd aan de rol van beveiliger, met onregelmatige werktijden. Totdat iemand me op een verjaardagsfeestje over mijn huidige functie vertelde. Een functie die je door de regelmatige werktijden goed kunt combineren met een gezinsleven. Toen ik er meer over las, wist ik het meteen: deze baan is écht iets voor mij.”
Verrassend veelzijdige functie
“Mijn werkdagen zijn lekker afwisselend, omdat ik actief ben op logistiek én didactisch vlak. Ik zorg dat we bestellingen tijdig en juist aanleveren bij onze klanten. Tegelijkertijd begeleid ik gedetineerden bij diverse productiewerkzaamheden. Zij monteren bijvoorbeeld schuttingen, pakken kerstpakketten in en repareren fietsen. De mannen op onze negen arbeidszalen hebben vaak nog geen werkervaring. Daarom start ik met het overbrengen van werknemersvaardigheden. Op tijd komen, spullen opruimen, samenwerken … ik probeer het ze allemaal op hun eigen tempo bij te brengen. Ieder mens is uniek, net zoals de manier waarop ik ze kan bereiken. Superinteressant vind ik dat.”
Ik droomde al heel lang van een functie in de dynamiek van DJI.
Eigen arbeidszaal draaien
Hoe een werkdag als arbeidsbegeleider verloopt? Tobie legt uit: “Ik start rond 7.30 uur en maak de werkzaal in orde. Daarna ontvang ik zo’n twaalf gedetineerden. We beginnen dan met koffie en zodra ik de muziek aanzet, gaan we werken. Gaat de muziek uit? Dan stoppen we. Structuur is in mijn werkzaal erg belangrijk: het zorgt voor rust en veiligheid. In de middag begeleid ik een tweede groep, waarna ik rapporteer, overleg en rond 17.00 uur naar huis ga. Tussendoor houd ik bij hoe het bij iedereen gaat; dit bespreken we om de zes weken in het multidisciplinaire voortgangsoverleg. Hier beslissen we of gedetineerden certificaten of zelfs een praktijkdiploma op mbo 2-niveau mogen halen. Mooi toch?”
Respect voor elkaar
Veiligheid staat bij DJI voorop, net zoals in de arbeidszalen. “Respect speelt daarbij een belangrijke rol”, vertelt Tobie. “Ik ben er niet om de mannen te straffen, dat doet de rechtbank. Mijn doel is juist dat ze zich inzetten en de juiste kwaliteit leveren. Daarvoor is een respectvolle omgang superbelangrijk. Als ik merk dat gedetineerden onrustig zijn, ga ik het gesprek met ze aan. Wat speelt er? En hoe kunnen we het verhelpen? Vaak werkt deze aanpak de-escalerend. En als ik de situatie niet vertrouw, kan ik altijd het alarm indrukken. Dan staan er binnen een aantal seconden zo’n vijftig collega’s klaar om me te helpen. Spectaculair vind ik dat, wat een teamwork.”
Vacature!
Bekijk hier de vacature voor arbeidsbegeleider in de penitentiaire inrichting Achterhoek en wie weet word jij de nieuwe collega van Tobie.