Er zit meer achter het werk van Arjen

“Het is mooi als gedetineerden dankzij mijn coaching een andere kijk op de wereld krijgen”

Doosjes vouwen, vloerbedekking oprollen, shampooflesjes sorteren. Maar ook vakarbeid zoals fietsen herstellen cq. assemblereren, schoonmaken, schilderen en logistieke taken. Het is een greep uit de werkzaamheden op de arbeidszalen in gevangenissen. En die zalen vervullen een belangrijke functie. “Hier bereiden we gedetineerden voor op hun terugkeer in de maatschappij”, aldus Arjen, arbeidsbegeleider in Arnhem. “De mooiste momenten van mijn werk? Als de mannen graag meewerken en certificaten behalen om straks, na hun detentie, goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan. Daar doe ik het voor.”

Arjen
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Arnhem

Arjen is arbeidsbegeleider in de penitentiaire inrichting Arnhem

Tien arbeidszalen

De penitentiaire inrichting (PI) in Arnhem heeft acht arbeidszalen, een magazijn en een huis-/schilderdienst. Op een van de zalen begeleidt Arjan elke dag twee groepen van elk twaalf mannen. “Het zijn vaste groepen. Dat is fijn, want zo leer je de mannen goed kennen. Ik merk het meteen aan hun gedrag als er iets is, als ze een rotnacht achter de rug hebben of slecht nieuws hebben gekregen. Het is dan de uitdaging om ze te motiveren.”

Begeleiden in het arbeidsritme

“Het coachen van de gedetineerden is het belangrijkste onderdeel van mijn werk. Het is niet iets wat je er maar een beetje bij doet. Nee, coaching is een zeer belangrijke tool in het arbeidsfit maken van de gedetineerde. Daarnaast moeten we natuurlijk ook de afgesproken productiedoelen halen. Het geeft me energie als ik anderen iets kan geven waar ze wat aan hebben. Hoe mooi is het als ook maar één gedetineerde dankzij mijn coaching een andere kijk op de wereld krijgt en besluit om zijn leven na detentie anders aan te pakken? Dan is mijn doel bereikt .”

Eén ding wist ik zeker: ik wilde met mensen werken, iets voor ze betekenen. En zo kwam ik op het idee om bij DJI te solliciteren.

Iets voor een ander betekenen

Arjan werkt sinds augustus 2020 bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Hiervoor deed ik iets heel anders. Water is mijn passie, ik heb een aantal jaar gevaren. Tot ik trouwde en meer thuis wilde zijn. In 1999 ging ik bij een ruitschadeherstelbedrijf werken. Eerst als monteur, later als werkplaatschef en uiteindelijk, een paar opleidingen later, als leidinggevende. Hoewel ik teamcoach een betere titel vind. Met coachend leidinggeven bereik je veel meer dan met de directieve, zeg maar hiërarchische manier van leidinggeven. En het is veel leuker om te doen. In 2018 ging ik terug naar de scheepvaart. Als o.a. technisch manager coördineerde ik het onderhoud van passagiersschepen. Helaas kwamen deze door de coronapandemie volledig stil te liggen en moest ik uitkijken naar een nieuwe baan. Eén ding wist ik zeker: ik wilde met mensen werken, iets voor ze betekenen. En zo kwam ik op het idee om bij DJI te solliciteren.”

ZWARE JONGENS

In eerste instantie vond Arjen zijn nieuwe baan spannend. “Ik dacht zoals veel mensen denken. Zo van: in de gevangenis zitten allemaal zware jongens, dus ik moet continu scherp en op mijn hoede zijn. Nou, dat valt in de praktijk reuze mee. Natuurlijk moet je je bewust zijn van je gedrag, maar het ligt allemaal veel genuanceerder dan ik van tevoren dacht. Gedetineerden zijn gewoon mensen en ik ben er om ze te helpen. Ik merk ook dat ze me vertrouwen, waardoor we soms goede gesprekken hebben. Dan vertellen ze over zichzelf en over wat ze belangrijk vinden. Dat geeft mij weer handvatten om ze te coachen.”

Opleidingen en trainingen

Arjen benadrukt dat je bij DJI allesbehalve in het diepe wordt gegooid. “Als je hier komt werken, start je standaard met opleidingen en trainingen zoals de basisberoepsopleiding tot penitentiair inrichtingswerker of arbeidsmedewerker. Daar hoort ook beveiliging bij. Denk aan weerbaarheidstrainingen en leren omgaan met een alarmprocedure. Maar ook theorie, bijvoorbeeld over de wet- en regelgeving. Het zijn waardevolle opleidingen. Je krijgt een goed beeld van hoe het hier werkt en hoe belangrijk het is om er als collega’s voor elkaar te zijn.”

Je eigen route uitstippelen

“Wat ik verder zo fijn vind aan DJI is dat je hier alle kanten op kunt. Zo heb ik zelf de ambitie om casemanager te worden. In elk geval wil ik graag met mensen blijven werken. Ik volg nu de opleiding tot persoonlijk begeleider van specifieke doelgroepen, waarmee ik bijvoorbeeld de verslavingszorg in kan of kan werken met gedetineerden met een beperking. In die zin is mijn huidige functie een ideale opstap om binnen DJI verder te gaan. Ik krijg de kans om mijn eigen route uit te stippelen. “

Vacature!

Bekijk hier de vacature voor arbeidsbegeleider in de penitentiaire inrichting Arnhem en wie weet word jij de nieuwe collega van Arjen.

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.