Er zit meer achter het werk van Cesar

''Het bevalt me heel goed, ik had het eerder moeten doen''

Onze collega Cesar (53) maakte deze opmerkelijke carrièreswitch vorig jaar. Zijn baan als automonteur gaf hij op om arbeidsbegeleider in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Veenhuizen te worden. "Het bevalt me heel goed, ik had het eerder moeten doen."

Cesar
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Veenhuizen

Cesar werkt als arbeidsbegeleider in de Penitentiaire Inrichting in Veenhuizen

Als 18-jarige begon hij aan de opleiding ‘inrichtingswerk’. "Mijn grote wens was om in een internaat te werken." Het kwam er echter niet van. Hij had de opleiding niet afgerond door een samenloop van omstandigheden. "Maar ja, ik had wel een huis en er moest natuurlijk wel brood op de plank komen." Dus werd hij - na wat omzwervingen – automonteur en later chef werkplaats in het autobedrijf in zijn woonplaats.

"Ik wilde wat anders"

Maar hij begon het werk steeds minder leuk te vinden. "Er was geen uitdaging meer. Het is tegenwoordig voornamelijk onderdelen vervangen en ik ging het ouderwetse sleutelwerk missen. Ik wilde wat anders." Zijn oude wens, werken in een inrichting, kwam naar boven. "Ik heb gesolliciteerd en kon de sollicitatieprocedure ingaan. Dat was een lange zit. In oktober 2020 de eerste ronde en mede door corona duurde deze procedure een paar maanden. Een fysieke test, een IQ-test, een gesprek met een psycholoog."

Hij doorstond deze testen en werd per 1 maart 2021 aangenomen bij PI Veenhuizen. "Dan begint de opleiding. De basisopleiding heb ik afgerond. Hier leer je hoe je moet boeien, fouilleren en hoe je je kunt verdedigen. Maar je krijgt ook theorie en leert over wetskennis en penitentiair recht."

Daarbij probeer ik hen zoveel mogelijk te motiveren om er voor te zorgen dat ze met een diploma of certificaat de gevangenis verlaten.

Motiveren

Inmiddels is Cesar arbeidsbegeleider. "Ik houd toezicht in de werkzalen, waar de gedetineerden werken en begeleid ze tijdens hun werkzaamheden." Hier worden schuttingen en zonnepanelen in elkaar gezet, verder is er hout- en metaalbewerking. "Voor veel gedetineerden is het wennen, want de meesten hebben voor hun gevangenisstraf niet gewerkt…" Daarnaast begeleidt hij de gedetineerden in het arbeids- en omscholingsproces. "Daarbij probeer ik hen zoveel mogelijk te motiveren om er voor te zorgen dat ze met een diploma of certificaat de gevangenis verlaten."

Veiligheid

Of het een gevaarlijk beroep is? "Er zijn zoveel voorzorgsmaatregelen. Het allerbelangrijkste is dat je elkaar respecteert. Er zijn altijd gedetineerden die de grenzen opzoeken en wij bepalen wat de grens is. Ze hebben duidelijkheid nodig. Gaat iemand over de grens, ja dan volgt er straf, in het uiterste geval in de vorm van opsluiting in een isoleercel."

Cesar wil niet meteen alles weten over een gedetineerde. "De gedetineerde komt blanco bij mij binnen. Ik kan alles over de gedetineerden vinden in de computer, maar ik doe dat meestal niet. Ik laat het over aan de gedetineerden zelf of ze willen vertellen waarvoor zij gestraft zijn."

Luisterend oor

"Een gedetineerde is een mens net als ieder ander", zegt Cesar. "Ze zijn al gestraft door de rechter, dus dat hoef ik niet nogmaals te doen. Ook als ze het moeilijk hebben wil ik er voor ze zijn en een luisterend oor bieden. Soms één op één onder het genot van een kopje koffie."

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.