Volop opleiding & ontwikkeling
“Er wordt zeker gelet op je vaardigheden en kunnen”, vertelt Vikas enthousiast. “Opleiding en ontwikkeling wordt echt gestimuleerd. Zo heb ik verschillende (online) cursussen gevolgd, zoals: suïcide preventie, psychopathologie en omgaan met licht verstandelijke beperking. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nog beter weet hoe ik met bepaalde situaties moet omgaan in de gevangenis. Je krijgt daarvoor, in overleg met je leidinggevende, ook bepaalde dagen vrij om te kunnen focussen op je studie. Dat is goed geregeld! Het is daarnaast heel belangrijk dat je ook mentaal en fysiek fit blijft. Zo vind ik het fijn dat je naast je werk ook verplicht bent om deel te nemen aan sport. Bijkomend voordeel is dat je lekker fit blijft en je hoeft na je werk niet naar de sportschool. Dat is ideaal!”
Switchen tussen werkzaamheden
“Wat het werk afwisselend maakt is dat het elke dag anders is”, zegt Vikas. “Je weet niet wat de dag jou brengt. Je bent met verschillende werkzaamheden (soms tegelijkertijd) bezig”, legt hij uit. “Het ene moment begeleid je gedetineerden bij hun dagprogramma, op het andere moment heb je mentor gesprekken met gedetineerden. Maar je biedt hen ook de helpende hand bij problemen of vragen. Je bent constant aan het switchen tussen werkzaamheden en dat is gewoon fijn. Elke gedetineerde is anders. Je bent continu aan het schakelen en probeert een professionele band op te bouwen met hen. Door er bijvoorbeeld voor ze te zijn en bepaalde afspraken met ze te maken, die je vervolgens ook nakomt. Wees vooral jezelf!”
Het komt soms voor dat er tussen gedetineerden bepaalde spanningen heersen op de afdeling. Het is dan aan jou hoe je daarmee omgaat en alsnog de rust kunt bewaren.
Spannende momenten
“Het komt soms voor dat er tussen gedetineerden bepaalde spanningen heersen op de afdeling. Het is dan aan jou hoe je daarmee omgaat en alsnog de rust kunt bewaren. Naast je werk kun je ook aan de slag met neventaken. Ik ben naast penitentiair inrichtingswerker ook lid van het Interne Bijstandsteam (IBT)”, legt Vikas uit. “Als een gedetineerde niet mee wil werken dan wordt het Interne Bijstandsteam ingeschakeld en wordt er (met als het niet anders kan gepast geweld) gezorgd voor de orde, rust en veiligheid in de inrichting. Daar worden we natuurlijk op getraind. Dat zijn vaak de spannende momenten.”
Je helpt bij het opbouwen van een toekomst
Wanneer ik na een werkdag met een goed gevoel naar huis ga? “Als ik zoveel mogelijk gedetineerden op de juiste wijze heb kunnen helpen. En als we als team de dag hebben geëvalueerd en kunnen zeggen dat we goed gehandeld hebben. Alles om op een professionele manier de gedetineerden te helpen bij het opbouwen van een toekomst buiten de muren van de inrichting.”