Warm en collegiaal
Terugkomen voelde als thuiskomen, al was het centrum flink veranderd en uitgebreid met nieuwe teamleden. Veel van haar oude collega’s waren inmiddels uitgevlogen, maar het gevoel was nog hetzelfde. “Collega’s zijn hier zo betrokken bij elkaar. Laatst nog, kreeg ik een kaartje van een aantal teamleden om te zeggen dat ze me waarderen. Dat raakt me echt. En het past hier ook bij de warme cultuur. Ik hoor van iedereen, ook van nieuwe medewerkers, dat ze zich zo snel thuis voelen. Dat vind ik echt een kracht van de mensen in de organisatie .”
Tweewekelijks bespreekt ze met haar team iedere patiënt die op afdeling zit. Zo houdt ze feeling met de werkvloer. Daarnaast bestaat haar werk uit veel organiseren: de personele kant, planning, het opzetten van programma’s, maar ook bijvoorbeeld actiepunten uit evaluaties van werk- en leefklimaat.
Goede inwerkperiode
Met behulp van een coach en de manager primair proces, startte Jolanda haar werkperiode bij Veldzicht. Ook de collega afdelingshoofd die Veldzicht zoekt, kan rekenen op goede begeleiding. Jolanda: “Je hoeft geen achtergrond in een vergelijkbare organisatie te hebben om die baan goed te kunnen doen, maar ervaring als leidinggevende en je hart op de goede plek hebben voor het verder helpen van mensen, is wel van belang voor de collega die we zoeken . Je krijgt een ervaren afdelingshoofd als buddy, wordt goed ingewerkt en krijgt de tijd om het werk en het team te leren kennen.”
Zelf invulling geven aan behandelprogramma’s
Een baan als afdelingshoofd biedt ook op werkinhoud mooie kansen. Jolanda is niet alleen een mensen-mens met een praktische instelling, ze wil ook vooruit. Uitdaging. Verantwoordelijkheid. Kwaliteit verbeteren, meedenken met beleid. Binnen deze functie kan het allemaal. “Ik vind dat stuk kwaliteit heel belangrijk. Zo hebben we bij Veldzicht een eigen behandelprogramma ontwikkeld dat we met onze teams op maat maken voor onze afdeling. Zo goed, hoe we vanuit de sociotherapeut (degene die ermee aan de slag moet) op maat invulling kunnen geven aan het programma. Het is hun vák en ze zijn er goed in. Daar mogen we echt wel even bij stil staan.”
Kijken naar de mogelijkheden
Ook de zakelijke en procesmatige kant is belangrijk voor het afdelingshoofd. Veldzicht is een CTP, een centrum voor transculturele psychiatrie. Mensen met complexe psychiatrische problemen krijgen vrijwillige of verplichte behandeling. Stevige richtlijnen om de veiligheid te waarborgen zijn dan belangrijk. “Je kunt niet om die protocollen heen. Je moet soms zakelijk kunnen zijn. Maar de mens is ook belangrijk. Dat gaat voor mij hand in hand.” Zo zoekt ze waar het kan naar oplossingen om mensen iets te gunnen zonder dat de veiligheid of de structuur in het geding komt. “Het lukt niet altijd, maar we kijken met het team wel altijd heel creatief naar de mogelijkheden.”
Niet alleen krijgen Jolanda en haar teamleden binnen de kaders de kans om hun werk binnen veelal op een eigen manier in te richten, ook staat Dienst Justitiële Inrichtingen altijd open voor collega’s die zich verder willen ontwikkelen. “Sociotherapeuten die willen doorgroeien tot afdelingshoofd, bijvoorbeeld. DJI zorgt dan voor het leiderschapsprogramma. En coaching om onderling teamwork verder te bevorderen. Er is hier echt heel veel mogelijk.”
Collega’s zijn hier zo betrokken bij elkaar. Laatst nog, kreeg ik een kaartje van een aantal teamleden om te zeggen dat ze me waarderen. Dat raakt me echt. En het past hier ook bij de warme cultuur.