Er zit meer achter het werk van Lisette

"Door te luisteren naar iemands verhaal weet ik hoe ik het best kan helpen."

Beveiligen in een ziekenhuis, in een penitentiaire inrichting of bij het vervoer van gedetineerden. Elke dag ziet er anders uit voor Lisette, beveiliger bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Samen met collega's waarborgt ze de veiligheid van gedetineerden en medewerkers. Dat houdt veel meer in dan alleen ingrijpen als het nodig is, volgens Lisette. "Respect en empathie tonen is in onze baan heel belangrijk."

Lisette
Beveiliging
Beveiliger
Dienst Vervoer & Ondersteuning

Lisette werkt als beveiliger (en transportgeleider) bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning

De aanhouder wint

Na een baan als managementassistent en politieagent begon Lisettes carrière bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vijf jaar geleden bij Justitieel Complex Schiphol. Eerder solliciteerde ze al bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), maar kwam daar nog niet voor in aanmerking. Na ervaring te hebben opgedaan als beveiliger op Schiphol, probeerde ze het opnieuw bij de DV&O. En met succes: ze werd aangenomen als beveiliger. “Wat voor de match zorgde vanuit DJI? Mijn enthousiasme voor de baan en mijn doorzettingsvermogen!”, aldus Lisette.

Het plezier en de voldoening die ik uit mijn werk haal, daar doe ik het voor. Elke dag vliegt voorbij!


Wat je geeft, krijg je terug

Of Lisette zich op haar plek voelt als beveiliger en transportgeleider bij DJI? Nou en of. “Het is zo belangrijk om als beveiliger de verbinding met de gedetineerden aan te gaan. Als ze bijvoorbeeld slecht nieuws hebben gehad, zorg ik voor luisterend oor. Dat haalt de druk er wat af en daar bedanken ze me ook vaak voor. Daar word ik blij van. Wat ik aan de gedetineerden geef, krijg ik echt ook van ze terug”, vertelt Lisette. De grootste uitdaging van het werk? “Met de juiste beslissingen en vanuit de juiste bevoegdheden de veiligheid van gedetineerden en collega’s waarborgen. Als dat lukt, dan is mijn dag écht geslaagd.”

Dunne lijn tussen goed en fout

Als beveiliger krijgt Lisette vaak het verhaal van een gedetineerde te horen. Daardoor heeft ze geleerd niet uit te gaan van eventuele vooroordelen. “Door te luisteren naar iemands verhaal, kan ik me makkelijker in hem of haar verplaatsen en weet ik hoe ik het best kan helpen.” Eén situatie is Lisette bijgebleven: “Ik weet nog goed dat ik een man moest bewaken die iemand had geslagen. Vanwege zijn uiterlijk had ik meteen een aanname over hem, maar die was onterecht. Later bleek namelijk dat hij een man had geslagen die meisjes lastigviel. Achter iedereen zit een verhaal en de lijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ is soms heel dun.”

Socialmedia-ambassadeur

Lisette voelt zich helemaal thuis in de organisatie. "Je bent hier echt een collega, geen nummertje. De sfeer is fijn en laagdrempelig, iedereen is gelijk aan elkaar. We kunnen op elkaar rekenen en dat geeft een veilig gevoel. En daarnaast is DJI een goede werkgever. Ik zou niks anders meer willen!" Dat draagt ze ook uit op social media. Samen met een aantal andere collega's is Lisette ambassadeur van de DV&O. Op hun account delen ze hun werk met de buitenwereld. "Als ambassadeur laat ik zien wat een beveiliger bij DJI doet en waarom werken hier zo leuk is. Daarmee enthousiasmeer ik anderen voor een baan bij DJI."

Als je graag wil, kom je verder

Inmiddels heeft Lisette zich opgewerkt tot senior beveiliger bij de DV&O. Maar om de functietitel gaat het haar niet: "Het plezier en de voldoening die ik uit mijn werk haal, daar doe ik het voor. Elke dag vliegt voorbij!" Wel is ze trots op zichzelf dat ze in korte tijd zo ver is gekomen binnen DJI. Motivatie is volgens haar het sleutelwoord tot succes. "Als je echt graag ergens wil komen, dan blijf je gemotiveerd en dan kom je er wel. Van elke tegenslag leer je alleen maar meer." De ontwikkelkansen? Die liggen er voor het oprapen. "Je kunt veel kanten op. Als je zelf de kansen ziet en jezelf de tijd geeft om te ontwikkelen, kun je heel ver komen. Daarbij word je altijd gesteund door DJI."

Interesse in een baan als beveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.