Er zit meer achter het werk van Michael

''Volop doorgroeimogelijkheden en bijzondere gebeurtenissen: mijn werk is heel dynamisch!''

Contrabande tegengaan, gedetineerden begeleiden tijdens ziekenhuistransporten of gevangenisbezoekers inschrijven. Het werk als complexbeveiliger in de penitentiaire inrichting (PI) is allesbehalve saai, volgens Michael. Sinds 2017 werkt hij als complexbeveiliger in de PI Rotterdam. Zowel in Hoogvliet als in De Schie zorgt hij voor de veiligheid binnen én buiten de inrichting.

Michael
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Rotterdam

Michael werkt als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting in Rotterdam

“Tijdens mijn mbo 2-opleiding beveiliging maakte ik kennis met de gevangeniswereld, doordat ik stage liep in een jeugdinrichting. Dat beviel me goed. Een maand nadat ik mijn diploma heb gehaald, ben ik aan de slag gegaan als beveiliger bij de PI Rotterdam. En daar heb ik me nog geen dag verveeld. Hoewel ik weleens minder leuke dingen meemaak, is dit de leukste baan die ik tot nu toe heb gehad.”

Bijzondere situaties

“Als complexbeveiliger maak je bijzondere situaties mee. Tijdens de celinspecties, waarbij we de cellen van top tot teen controleren, vinden we bijvoorbeeld smokkelwaar op de meest creatieve plekken. Ook heb ik pas iets meegemaakt dat ik niet snel zal vergeten. We begeleidden – aan het begin van de coronatijd – een gedetineerde naar het ziekenhuis, omdat hij een CT-scan moest laten maken. Net voor de rit constateerde de ambulancebroeder dat hij mogelijk besmet was met het coronavirus. De situatie veranderde snel: wij moesten onder meer een mondkapje en spatbril op. Gelukkig bleek achteraf dat hij niet was besmet.”

Samen staan we sterk

“Het werk kan mentaal soms best zwaar zijn. Je maakt weleens dingen mee die je nog nooit eerder hebt gezien. Zoals een gedetineerde die zijn polsen heeft doorgesneden. In zo’n situatie is het fijn dat je een goede club collega’s om je heen hebt, bij wie je altijd je ei kwijt kan. Doordat we hetzelfde meemaken, begrijpen we elkaar goed. Maar naast het feit dat we serieuze dingen bespreken, lachen we ook heel veel! Dat maakt het werk leuk. We kunnen echt op elkaar bouwen.”

Volop doorgroeimogelijkheden

“Een groot voordeel van mijn baan vind ik de vele doorgroeimogelijkheden. Als je eenmaal bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) begint, kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar de rol van arbeidsbegeleider of richting de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Maar ook binnen de beveiliging heb je veel mogelijkheden. Zelf ben ik een half jaar na mijn start begonnen aan de opleiding voor het interne bijstandsteam (IBT). Inmiddels ben ik IBT-ploegleider.”

Het IBT-werk vind ik het leukste onderdeel van mijn baan: je doet zóveel ervaring op.

Interne bijstandsteam

“Het IBT wordt ingeschakeld wanneer het reguliere personeel niet kan ingrijpen, omdat een situatie te heftig wordt. Wij plaatsen dan bijvoorbeeld de gedetineerde in de isoleercel. Op zo’n moment dragen we altijd onder meer een wapenstok, pepperspray en schild. Om dit soort acties goed uit te kunnen voeren, trainen alle IBT’ers van de PI Rotterdam elke maand op De Schie. Ook trainen we weleens op de marinierskazerne. Het IBT-werk vind ik het leukste onderdeel van mijn baan: je doet zóveel ervaring op.

Kortgeleden ben ik ook senior complexbeveiliger geworden. Dit hele traject heb ik in zo’n drie jaar doorlopen, relatief snel. Wat ik in de toekomst wil doen? Dat weet ik nog niet precies. Misschien wel doorgroeien tot IBT-commandant.”

Zelf weten wanneer je werkt

Andere voordelen van het werk als complexbeveiliger? Je mag voor een groot deel zelf je rooster bepalen. In ons online systeem kun je aangeven welke uren je het liefst wil werken. Onze planningsafdeling maakt vervolgens het definitieve rooster. Zo bepaal je ook deels je eigen salaris: over avond-, nacht- en weekenddiensten ontvang je namelijk onregelmatigheidstoeslag.

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.