Er zit meer achter het werk van Melissa

"Als je iets heftigs meemaakt, voel je hoe hecht het team is"

Is dat niet gevaarlijk? Die vraag krijgt Melissa vaak als ze vertelt dat ze beveiliger is in een tbs-kliniek. Maar Melissa voelt zich in de Oostvaarderskliniek in Almere veiliger dan waar ook. "Ik weet wie er tussen deze muren verblijven en vertrouw volledig op mijn collega's. They got my back." Toch begrijpt ze de vraag wel. "Ik ben jong en vrouw. De beveiliging is toch nog best een mannenwereld."

Melissa
Beveiliging
Beveiliger
Oostvaarderskliniek

Melissa is medewerker geïntegreerde beveiliging in de Oostvaarderskliniek

 Vrouw in een mannenwereld

Toen Melissa 2,5 jaar geleden begon als medewerker geïntegreerde beveiliging, was het wel even wennen. Vooral omdat zowel veel van de patiënten als haar collega’s man zijn. “Je merkt toch dat zij anders praten onder elkaar. Als ik zeg ‘alles goed, bro’, komt dat toch anders over”, lacht ze. Toch vond ze al snel haar plek. “Ik heb veel geleerd van mijn collega’s. En ook van het contact met de patiënten. Je hebt wel een ‘bekkie’ nodig om hier te werken, maar ik merkte al vlug dat ik als vrouw juíst iets toevoeg en dat het vaak de-escalerend werkt als ik me in een gesprek voeg.”

Je collega's worden een soort van familie. Iedereen wil je helpen.

Veilig terugkeren in de maatschappij

De missie van de Oostvaarderskliniek is om bij te dragen aan een veilige maatschappij. De behandeling van de patiënten is dan ook gericht op het verminderen van de risicofactoren die hebben geleid tot onveilig gedrag. Melissa: “De mensen die hier verblijven, hebben hun straf al gehad en worden behandeld om veilig terug te keren in de maatschappij. Dat maakt mijn werk als medewerker geïntegreerde beveiliging anders dan beveiliger zijn in het gevangeniswezen. Ik draai ook regelmatig een dienst op de afdelingen, waar patiënten leren zelfstandig te zijn.”






Waardering voor je werk

Tegenover de grote verantwoordelijkheid van de baan, staan ook veel vrijheid om je rooster zelf in te vullen en een goed salaris. "De arbeidsvoorwaarden zijn goed. Bovenop je salaris ontvang je verschillende toeslagen, onder meer voor de onregelmatige diensten. Die diensten bepaal je deels zelf door jouw voorkeuren op te geven. Je hebt de keuze uit een vroege dienst van 7.00 tot 14.00 uur, een late dienst van 14.00 tot 22.00 uur en een nachtdienst van 22.00 tot 7.00 uur. Komen we er niet uit volgens ieders wensen? Dan gaan we de overgebleven diensten verder verdelen."

Hecht team

Melissa had direct het gevoel in een warm bad te komen. "Omdat je als collega's veel samen meemaakt, bouw je snel een band op. Je collega's worden een soort van familie. Iedereen wil je helpen. En als je iets heftigs meemaakt, voel je hoe hecht het team is. Iedereen staat voor je klaar om erover te praten. Hoe verschillend we als mens ook zijn." De spanning die bij het werk komt kijken, spreekt Melissa aan. "Voorheen werkte ik in het toerisme, maar daar miste ik die spanning. Hier weet je nooit hoe je dag gaat verlopen."

Veel afwisseling

Hoe je dienst eruitziet, wordt vaak pas een dag vooraf bepaald door de ploegleider. “Het kan zijn dat je in de meldkamer werkt waar je alles via camerabeelden monitort, maar ook bij de receptie waar je bezoekers en medewerkers binnenlaat en het verlof van patiënten regelt. Of je draait een ambulante dienst waarbij je over het terrein loopt en gaat rennen bij een alarm. Mijn favoriete dienst! Je bent dan echt in contact met de patiënten. En hoewel je als beveiliger meer afstand hebt dan wanneer je bijvoorbeeld een sociotherapeut bent, leer je wel de mensen achter het delict kennen. Dat geeft je vaak echt een andere kijk op de beelden die je op het nieuws ziet.”


Interesse in een baan als beveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.