Er zit meer achter het werk van Marit

"Dankzij mijn collega’s heb ik geleerd op mezelf te vertrouwen”
Als je Marit aan het begin van haar studie had gevraagd waar ze zichzelf later zag werken, was een Rijks Justitiële Jeugdinrichting waarschijnlijk niet het eerste wat in haar opkwam. Toch werkt ze inmiddels al sinds 2022 met veel plezier als forensisch begeleider jeugd bij De Hartelborgt. “Ik vind mijn werk fantastisch. Ik haal veel energie uit het begeleiden van jongeren, en mijn collega’s maken mijn werk extra mooi.”
Marit
Zorg, welzijn & behandeling
(Senior) forensisch begeleider jeugd
Justitiële Jeugdinrichting

Marit werkt als forensisch begeleider jeugd bij De Hartelborgt

uit de comfortzone

Marit kwam bij De Hartelborgt terecht via haar stage. “Ik studeerde social work en moest in mijn derde jaar een stage van 10 maanden volgen. Mijn opleiding had daarom verschillende stageplekken beschikbaar gesteld. Grappig genoeg was RJJI de enige die op mijn sollicitatie reageerde.” Wat Marit dan zo trok aan deze plek? “De uitdaging. Ik had nooit gedacht dat ik in een gesloten inrichting zou gaan stagelopen. Maar toen deze kans voorbij kwam, zag ik het als een manier om uit mijn comfortzone te stappen. Dus ik besloot ervoor te gaan!”

Een goede match

Die stage beviel zo goed, dat Marit nog steeds bij De Hartelborgt te vinden is. “Ik liep mee op de afdeling waar jongeren in een psychiatrische crisis verblijven, de Forensische Observatie en Begeleiding Afdeling (FOBA). Hier merkte ik al snel dat ik affiniteit had met de combinatie van zorg en het werken in een gesloten omgeving.” Niet gek dus, dat Marit na haar stage graag wilde blijven. “Gelukkig was dat wederzijds! Mijn collega’s zagen hoeveel ik was gegroeid.” Na haar stage bleef Marit als vakantiekracht, en tijdens haar laatste jaar startte ze al in de rol van forensisch begeleider jeugd. “In ruil daarvoor vergoedde RJJI dit studiejaar!”

Een soort leefgroep

Nu werkt Marit nog steeds op dezelfde afdeling. “Ik begeleid een groep van 5 tot 8 jongeren die in een acute crisis bij ons binnenkomen. Je moet het eigenlijk zien als een soort leefgroep: ik doorloop het hele dagprogramma met jongeren. Ik wek ze, ga met ze naar buiten voor frisse lucht en speel een spelletje met ze.” Bovendien is Marit mentor van een van de jongeren. “Ik voer individuele gesprekken en kijk met collega’s wat de beste aanpak en begeleiding is voor de jongere. Als het nodig is, heb ik contact met ouders of verzorgers. Ook denk ik mee over ons beleid, altijd met het welzijn van de jongeren in gedachten.”

afstand en nabijheid

Van psychoses tot het vastlopen door autisme: de jongeren in Marits groep hebben wat extra aandacht nodig. “Daarbij ben ik altijd nieuwsgierig naar waar het gedrag vandaan komt. De persoon ís niet de stoornis of beperking, daar zit altijd iets achter.” Die zoektocht is juist wat het werk volgens Marit boeiend maakt. “Het gaat erom dat je iemand bereikt en vertrouwen kunt winnen. Ik vind het mooi dat ik er ben voor jongeren die dat écht nodig hebben. Daarbij is het belangrijk om steeds de balans te vinden tussen afstand bewaren en nabijheid zoeken. Ik moet regels handhaven, maar tegelijkertijd zorg bieden. Dat is soms best een uitdaging.”

Betrokken collega's

Wat Marit in haar tijd bij RJJI heeft geleerd? “Vooral dat ik op mezelf moet vertrouwen. Dankzij mijn team ben ik enorm gegroeid op persoonlijk vlak, en daar ben ik trots op. Mijn collega’s gaven me zowel complimenten als waardevolle feedback, iets waar ik nu nog steeds actief om vraag. Bovendien kan ik bij hen altijd mijn verhaal kwijt. Een luisterend oor helpt vaak al enorm.” Die fijne werksfeer is dan ook een van de redenen waarom Marit zo enthousiast is over haar baan. “Iedereen is betrokken bij elkaar, en met humor kunnen we het werk goed relativeren. Daarnaast zoeken we elkaar buiten werktijd ook graag op!”

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Bekijk hier de vacature voor forensisch begeleider jeugd en wie weet word jij de nieuwe collega van Marit.

Interesse in een baan als (Senior) forensisch begeleider jeugd?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.