Een betere wereld
Een baan met maatschappelijke impact, waarin hij écht iets voor jongeren kan betekenen. Daar was Wouter naar op zoek toen hij het roer omgooide na zijn loopbaan in de verzekeringswereld. “Ik wilde werk waarmee ik de wereld een stukje mooier kon maken.” Tijdens zijn zoektocht kwam hij de vacature voor forensisch begeleider jeugd tegen via de landelijke wervingscampagne van RJJI. “Toen ik die vacature zag, wist ik: Dit ben ik! Zelfs mijn vriendin zei: ‘Het lijkt alsof ze jou persoonlijk voor deze vacature hebben gesproken.’”
Extra zorg
Wouter werkt op de kortverblijfgroep bijzondere zorg. “In deze groep zitten 8 tot 10 jongeren. De meesten zitten in voorarrest en wachten op hun strafzaak. Sommigen hebben een korte straf opgelegd gekregen, terwijl anderen langer dan 3 maanden wachten op hun uitspraak. Als iemand een langere straf krijgt, stroomt die door naar een langverblijfgroep als er plek is.
Daardoor is het verloop bij ons ook groot.” Wat ‘bijzondere zorg’ dan betekent? “Dat houdt in dat ik jongeren begeleid die extra aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze nog heel jong zijn, of omdat ze autisme, ADHD of een licht verstandelijke beperking hebben.”
het goede voorbeeld
Samen met zijn collega’s begeleidt Wouter deze jongeren tijdens hun dag. “We zorgen dat ze het dagprogramma volgen. Zo zorg ik in de vroege dienst dat ze gedoucht aan de ontbijttafel zitten en begeleid ik ze naar hun lessen op de interne school. In de late dienst haal ik ze weer op van school, en is er ’s avonds tijd voor leuke dingen, zoals sporten.”
Begrenzen en ingrijpen waar nodig horen ook bij het werk. “Een veilige omgeving creëren voor de jongeren én collega’s is niet voor niets onze topprioriteit. Voor mij is het daarbij essentieel om het goede voorbeeld te geven. Dat doe ik met oprechte aandacht en door situaties met een positieve insteek te benaderen.” Daarnaast begeleidt Wouter een van de jongeren als mentor. In deze rol is hij het eerste aanspreekpunt voor de jongeren en hun netwerk. Wekelijks voert hij een een-op-een gesprek om de ontwikkelingen te bespreken.
Hard en hart
Samen met onder meer een gedragskundige en een intern trajectbegeleider maakt Wouter een plan om de jongeren veilig terug te laten keren in de maatschappij. “We evalueren deze plannen regelmatig om te zien wat goed gaat en wat beter kan, zodat we het steeds kunnen bijstellen. De ene jongere heeft vooral baat bij structuur en regelmaat, terwijl het bij de ander gaat om het beheersen van agressie. Het zijn stuk voor stuk schrijnende verhalen als je ziet waar ze vandaan komen. Onze taak is om jongeren niet af te wijzen om wie ze zijn, maar juist om hun gedrag te corrigeren. Ik noem het ook wel ‘hard met een d en hart met een t’: structuur en kaders bieden waar nodig, maar altijd met oog voor de menselijke maat.”
vooruitgang boeken
Dat Wouter trots is op zijn werk, is overduidelijk. “Het geeft me zoveel voldoening dat ik kan bijdragen aan een veiligere maatschappij. Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik de jongeren kan laten voelen dat ze er echt toe doen en dat hun leven een andere richting op kan gaan dan dat ze gewend zijn. Je merkt dat de jongeren daardoor steeds toegankelijker worden, en dat raakt me als vader.” Ook de samenwerking met collega’s waardeert Wouter. “We doen het echt samen. En ik ben trots als we niet alleen de jongeren verder helpen, maar ook qua veiligheid alles goed weten af te handelen. Vanaf de eerste dag voelde ik me thuis!”
Een betrokken team
Die werksfeer is voor Wouter heel waardevol. “We zijn als collega’s een beetje uit hetzelfde hout gesneden. Daardoor begrijpen we elkaar snel. Dat is ook nodig, want als er iets gebeurt, moet je blindelings op je collega’s kunnen vertrouwen.” Bovendien voelt Wouter zich gehoord. “We werken volgens ‘community-up’: je kunt als collega meedenken over hoe we bepaalde vraagstukken aanpakken. Dat vind ik echt een meerwaarde van werken bij RJJI!”
Ontdek jouw mogelijkheden
Bekijk hier de vacature voor forensisch begeleider jeugd en wie weet word jij de nieuwe collega van Wouter!