Wat is ForFACT?
Het ForFACT-team is een ambulant en multidisciplinair team van gespecialiseerde hulpverleners. Zij bieden zorg, begeleiding en behandeling aan clienten veelal met een psychiatrische stoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Het gaat om cliënten die ernstige geweld en seksuele delicten hebben gepleegd. "ForFACT staat voor Forensisch Flexible Assertive Community Treatment. We zijn een team bestaande uit verschillende specialisten zoals maatschappelijk werkers, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en een psychiater. Omdat we in de leefomgeving van onze cliënten werken, zijn we veel onderweg. Daarom starten we elke dag met een dagstart waar het hele team de koppen bij elkaar steekt. Tijdens deze meeting bespreken we hoe het gaat en nemen we cliënten die op het FACT-bord staan samen door. Dit zijn bijvoorbeeld nieuwe aanmeldingen of cliënten waarbij de zorg geïntensiveerd moet worden. Daarna gaat iedereen op pad naar eigen afspraken.”
Verschillende rollen
Geen dag verloopt zoals gepland, zeker met de verschillende rollen die Sascha binnen het team vervult. "Na de dagstart heb ik afspraken met cliënten, thuis of op kantoor. Dit kan variëren van praktische hulp, zoals bij huisvesting, schulden, werk en vrijetijdsbesteding, tot aan gesprekken met het netwerk over gedragsverandering en risicobeheersing. Daarnaast werk ik veel samen met ketenpartners zoals de GGZ, reclassering, politie en Veilig Thuis om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen. Naast mijn werk als dossierhouder ben ik ook aandachtsfunctionaris voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Collega’s komen naar mij toe als ze signalen opvangen, waarna ik stappen onderneem volgens de meldcode. De afwisseling in mijn werk en de verschillende verantwoordelijkheden maken het werk veelzijdig en nooit saai.”
"Veel mensen zien alleen het delict en niet de persoon erachter. Het zijn mensen met een eigen verhaal, uitdagingen en ook positieve kwaliteiten.”
Behandelplannen op maat
Elke cliënt heeft een vaste dossierhouder, waarmee een behandelplan wordt opgesteld. Als ze elkaars vakkennis nodig hebben ondersteunt het team elkaar waar nodig. "Als dossierhouder ben ik verantwoordelijk voor verschillende cliënten. Dit zijn mensen met verslavingsproblematiek, psychiatrische aandoeningen of persoonlijkheidsproblematiek. Vaak binnen een forensisch kader. Veel cliënten worden doorverwezen vanuit de reclassering en hebben een behandelverplichting. Ze lopen vast op meerdere gebieden in hun leven en hebben vaak een ernstig delict gepleegd. We proberen binnen zes weken na aanmelding een behandelplan op te stellen met haalbare doelen. Deze kunnen groot zijn, maar ook klein. Zolang het maar realistisch is. Samen met de cliënt gaan we aan de slag met het behandelplan en coördineren we als dossierhouders de zorg. Na een halfjaar evalueren we de voortgang en bepalen we eventuele vervolgstappen."
Behoud van autonomie en risico op recidive
Wat voor het hele team centraal staat? Dat is het behoud van de autonomie van cliënten. "Hoewel sommige cliënten een verplicht behandeltraject volgen, streven we er altijd naar om samen met hen doelen op te stellen en haalbare stappen te zetten. Tegelijkertijd is het belangrijk om door middel van risicotaxaties een zo zorgvuldig mogelijke afweging te maken op hoe groot het risico is op een terugval in delictgedrag. Soms is ingrijpen noodzakelijk bij een crisis, maar dwang is altijd het laatste redmiddel. Ons doel is stabilisatie en het bieden van passende zorg, zonder iemand onnodig zijn vrijheid te ontnemen."
Ook al werken we binnen een forensisch kader, we proberen cliënten zoveel mogelijk eigen regie te geven.
Intensieve samenwerking
Waar Sascha het meest trots op is? "Zonder twijfel ons team en wat we samen bereiken. De doelgroep waarmee we werken is echt niet de makkelijkste en hebben soms zware delicten gepleegd. Bovendien zijn er ook cliënten die onze hulp niet willen en zichzelf isoleren. Als team signaleren we dan heel snel wanneer cliënten dreigen terug te vallen in delictgedrag en grijpen dan preventief in. Dankzij onze ervaring en de nauwe samenwerking met ketenpartners, herkennen we risico’s op tijd. Hierdoor ondersteunen we niet alleen, maar helpen we delicten ook echt te voorkomen. Het is geweldig om te zien hoe intensief we dan samenwerken en gevaar weten af te wenden. We kijken altijd met een oplossingsgerichte blik naar wat de cliënt én de maatschappij nodig hebben.”
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden als maatschappelijk werker bij DJI? Check de vacatures!