Geen spijt
Toen hij de mogelijkheid kreeg om in het penitentiair psychiatrisch centrum van de PI Vught aan de slag te gaan, twijfelde hij niet. Wél twijfelde hij even over het aanbod om op de crisisafdeling te gaan werken. “Naar mijn idee was je hier de hele dag aan het hollen, stoeien en conflicten aan het sussen. Daar had ik geen zin in. Maar omdat de leidinggevende er zo van overtuigd was dat ik hier helemaal tot mijn recht zou komen, heb ik het toch gedaan. Ik kan het altijd proberen, toch? Nou, ik heb er geen seconde spijt van gehad. Het is supertof werk, en ja er zijn weleens conflicten, maar die zie je over het algemeen goed aankomen.”
Teamprestatie
Samen met zijn collega’s helpt Bart patiënten die op de crisisafdeling binnenkomen te stabiliseren. “Elke dag is anders, we weten nooit hoe die verloopt. De mannen die hier komen zijn bij binnenkomst echt ontregeld. Het kan gaan om psychiatrische aandoeningen als een psychose of schizofrenie, maar het kan ook gaan om problematiek rondom een licht verstandelijke beperking. Wij begeleiden de patiënten bij het volgen van een dagprogramma en zorgen dat ze de juiste medicatie krijgen. We werken hierbij als één team samen met onder meer verpleegkundig forensisch therapeutisch medewerkers, behandelaren, psychologen en psychiaters. Wanneer het lukt om een patiënt te stabiliseren, is dat dus echt een teamprestatie.”
Hechte band
De samenwerking in het team is belangrijk om het werk goed en veilig uit te voeren. “Je moet volledig op elkaar kunnen vertrouwen. Alles wat je samen meemaakt, maakt je als team sterker. We durven elkaar aan te spreken als er iets minder goed gaat, en geven feedback om het de volgende keer beter te doen. Die openheid en het feit dat je dezelfde dingen meemaakt met deze uitzonderlijke doelgroep, maakt de band met je collega’s hechter. En omdat je weet dat er zoveel collega’s zijn die op de hoogte zijn van alle veiligheidsprocedures, voel ik me binnen de PI altijd veilig.”
Mijn werk is overigens prima te combineren met een gezinsleven.
Combineren met gezinsleven
Thuis maakt het werk van Bart diepe indruk. “Mijn kinderen zijn nog jong en vinden het reuzespannend wat ik doe. Als ze met vriendjes spelen, dan vertellen ze geregeld ‘dat papa in de gevangenis werkt’. Mijn werk is overigens prima te combineren met een gezinsleven. Ik vind de weekenddiensten niet altijd leuk, maar daar staat tegenover dat ik doordeweeks een vaste vrije dag heb om tijd met mijn kinderen door te brengen. Het voordeel is dat je je diensten voor een groot deel zelf kunt plannen, al moet je natuurlijk wel rekening houden met elkaar als collega’s. Ook is het fijn dat we een individueel keuzebudget hebben, waarmee ik zelf kan bepalen wat ik met dat geld wil. Ik kan hier bijvoorbeeld iedere maand een deel van laten uitbetalen of eens per drie maanden. Dat is erg prettig. En je kunt bijvoorbeeld extra vrije uren ‘kopen’. Al die extra’s zijn een mooie aanwinst.”
Goede zorg
Maar de arbeidsvoorwaarden zijn niet de enige reden waarom Bart zo graag bij de PI Vught werkt. “Het is een fijne, ruime gevangenis waar je veel bewegingsvrijheid hebt en naar buiten kunt. Zo kan ik bijvoorbeeld een wandeling met een patiënt maken als dat goed is voor zijn herstel. We kunnen hier echt goede zorg bieden. En ook al zijn de patiënten door hun ziektebeeld niet altijd even dankbaar, het is voor ons wel heel erg dankbaar werk om te zien hoe iemand na een verblijf op de crisisafdeling compleet kan veranderen. In positieve zin.”
Vacature!
Spreekt het werk van Bart je aan? Bekijk de vacature voor medior forensisch therapeutisch medewerker bij de penitentiaire inrichting Vught en wie weet word jij de nieuwe collega van Bart. Er staat nu ook andere soortgelijke functie open bij PI Vught namelijk senior forensisch medewerker. Nick werkt als senior, hier lees je zijn verhaal.