Onder de indruk
Hoewel Nick de opleiding hogere hotelschool volgde, triggerde iets hem in de vacature van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die hij in een krant zag. “Ik was nieuwsgierig naar wat er zich binnen de muren van de gevangenis afspeelde. En dus vulde ik een antwoordcoupon in – zo ging dat toen! – en wachtte af. Ik wist niet wat ik kon verwachten, alleen dat de gevangenis een bijzondere werkomgeving was. Ik mocht op gesprek komen en doorliep de procedures en testen. Met succes, want ik werd aangenomen. Die eerste weken waren overweldigend. Vooral de beveiligingstechniek maakte grote indruk. Maar zodra ik al die indrukken had verwerkt, had ik al snel door: dit is iets voor mij.”
Ontwikkelkansen
Als complexbeveiliger kreeg Nick te maken met gedetineerden met onderliggende psychiatrische problematiek. “Deze doelgroep sprak mij meteen aan. Door de jaren heen is de zorg in de PI sterk geprofessionaliseerd, dus kreeg ik de kans om hierin mee te groeien. Ik volgde een SPW- en later een SPH-opleiding om in het penitentiair psychiatrisch centrum – het PPC – te kunnen werken. Het is mooi dat je binnen DJI de kans krijgt om je te ontwikkelen en je kennis continu bij te spijkeren. Hierdoor heb ik me ontwikkeld tot senior forensisch therapeutisch medewerker.”
Als senior heb ik extra verantwoordelijkheden die teamoverstijgend en coördinerend zijn, zoals het coachen van collega’s en bedrijfsvoering.
Crisiszorg is maatwerk
“Als senior heb ik extra verantwoordelijkheden die teamoverstijgend en coördinerend zijn, zoals het coachen van collega’s en bedrijfsvoering. Ook ben ik het eerste aanspreekpunt voor allerlei zaken, bijvoorbeeld als het gaat om de personele bezetting en calamiteiten. Maar de basis is mijn werk op de crisisafdeling van het PPC. Hier komen mensen binnen die net zijn veroordeeld voor een strafbaar feit, of in afwachting zijn van een uitspraak, en die dringend psychiatrische zorg nodig hebben. Denk hierbij ook aan de ‘verwarde personen’ die door de politie zijn opgevangen en waarover je weleens in de krant leest. Onze crisisunit neemt 24 uur per dag patiënten op. Het is aan ons om hen te stabiliseren. Voor de een betekent het dat dit een kort verblijf is, terwijl een andere patiënt hier soms wel weken is. Hier kom je allerlei ziektebeelden tegen. Van psychoses en manische depressies tot gedrags- en borderline stoornissen, en vaak ook een verslaving, al dan niet gecombineerd met een licht verstandelijke beperking. Iedere patiënt vraagt om maatwerk. En dat maakt ons werk nou juist zo uitdagend en veelzijdig.”
Vertrouwen
De crisisafdeling heeft het hoogste zorg- en beveiligingsniveau. “Dit is de champions league binnen de forensische psychiatrie. Dat betekent dat er soms momenten zijn waarop we behoorlijk moeten pieken en stevig in onze schoenen moeten staan. Zeker toen het coronavirus uitbrak, was het een lastige dans om het team op volle kracht te laten draaien. Het is ons telkens gelukt om de puzzel te leggen en daar ben ik ontzettend trots op. Je team is namelijk de zwakste schakel. Maar als het hierin lekker loopt: dan kun je samen alles aan. De werksfeer is erg goed en omdat je zo op elkaar moet kunnen vertrouwen, bouw je een hechte band op. Het is ook prettig dat je in een multidisciplinair team werkt met onder anderen de psychiater, psycholoog, verpleegkundige, medische dienst en de behandelcoördinator. Ik zie dit als een grote cirkel waarin de patiënt centraal staat.”
Een groot dorp
Wanneer Nick vertelt dat hij in de PI Vught werkt, levert dit vaak een interessant gesprek op. “Mensen kennen natuurlijk de Extra Beveiligde Inrichting, maar dat is slechts één van de vele compartimenten. Wat veel mensen niet weten is dat hier dus ook een van de grootste psychiatrische klinieken van het land is gevestigd. De PI Vught voelt als een groot dorp en is een bijzondere en interessante werkomgeving met goede arbeidsvoorwaarden. En dat ik hier al ruim twintig jaar rondloop, dat wil wat zeggen.”
VACATURE!
Spreekt het werk van Nick je aan? Bekijk de vacature voor senior forensisch therapeutisch medewerker bij de penitentiaire inrichting Vught en wie weet word jij de nieuwe collega van Nick. Er staat nu ook andere soortgelijke functie open bij PI Vught namelijk medior forensisch therapeutisch medewerker. Bart werkt als medior, hier lees je zijn verhaal.