Er zit meer achter het werk van Nick

"Hier kan ik mezelf ontwikkelen én iets betekenen voor mensen"

Van beveiligingsmedewerker naar forensisch therapeutisch medewerker: Nick zette de stap. Op dit moment zit hij in de laatste fase van zijn mbo 4-opleiding, die hij naast zijn werk volgt. “Als je je wilt ontwikkelen, krijg je bij de Dienst Justitiële Inrichtingen volop kansen. Die mogelijkheden spraken mij direct aan.” Nick werkt sinds 2017 in het Justitieel Complex Zaanstad en vertelt over zijn baan op de crisisafdeling van het penitentiair psychiatrisch centrum.

Nick
Zorg, welzijn & behandeling
Forensisch therapeutisch medewerker
JC Zaanstad

Nick werkt als forensisch therapeutisch medewerker in het Justitieel Complex Zaanstad

Iets betekenen

“Ik doe al een tijd vrijwilligerswerk. Ik begeleid mensen met een beperking. Zo kwam ik erachter dat de zorg mij aansprak. Bij justitie ben ik gestart in de beveiliging en heb ik vervolgens de stap gezet naar penitentiair inrichtingswerker. Werken met gedetineerden lag mij meteen, maar ik wilde nog meer voldoening halen uit mijn werk. Toen kreeg ik de kans om door te groeien naar forensisch therapeutisch medewerker. Ik heb die kans gepakt”, vertelt Nick. Hier heeft hij geen seconde spijt van. “Ik kan echt iets betekenen voor mensen.”

Psychiatrische crisis

In het penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) verblijven gedetineerden met een psychiatrische aandoening. Nick werkt op de crisisafdeling met het zwaarste zorgniveau. “Hier komen mensen binnen die verkeren in een psychiatrische crisis. Denk aan een psychose bij mensen met een ernstige angststoornis of bijvoorbeeld een hersenaandoening als schizofrenie. Op onze afdeling is ruimte voor acht patiënten. Het is dan aan ons team om deze mensen zo snel mogelijk te stabiliseren.” Als de ogen en oren op de werkvloer van onder meer de psychiater, psycholoog, arts en behandelcoördinator als eindverantwoordelijke, zorgt Nick dat er een succesvol behandelplan komt. “Het is heel dankbaar als je door goede zorg en structuur helpt iemands leven weer op de rit te krijgen.”

Ik kende ook alleen het wat negatieve en extreme beeld van de psychiatrie in gevangenissen uit films en series. Maar het is echt een misvatting dat mensen hier, bij wijze van spreken, in de lampen hangen.

Verkeerd beeld

Voordat Nick bij het PPC begon, wist hij niet zo goed wat te verwachten. “Ik kende ook alleen het wat negatieve en extreme beeld van de psychiatrie in gevangenissen uit films en series. Maar het is echt een misvatting dat mensen hier, bij wijze van spreken, in de lampen hangen. Natuurlijk maak je soms heftige situaties mee, omdat de mensen die hier komen vaak ernstig verward zijn, maar er zijn ook echt wel momenten waarop je gewoon een normaal gesprek kunt voeren met elkaar. Verder word je ook erg goed opgevangen door je collega’s wanneer je iets heftigs meemaakt. Hiervoor word je overigens ook goed getraind.”

Elkaar blind vertrouwen

De fijne collega’s compenseren de intensiteit van het werk, vindt Nick. “Omdat je zoveel met elkaar kunt delen, praat je ook gemakkelijk over wat je meemaakt. Dat is fijn en helpt ook relativeren. Dat je elkaar als collega’s blind kunt vertrouwen is belangrijk in dit werk. We steken er dan ook veel tijd en energie in om die band hecht te houden. Goed samenwerken is dan ook het allerbelangrijkste in ons werk.”

Structuur én diversiteit

De diversiteit in het werk is ook iets wat Nick erg aanspreekt. “We proberen natuurlijk structuur aan te brengen, dus dagroutine en een goed dag- en nachtritme zijn belangrijk. Maar hoe we die dagprogramma’s invullen verschilt. De ene keer ga je mee sporten met de jongens, het volgende moment bied je begeleiding op de werkplaats en let je op de groepsdynamiek. Ieder behandelplan en iedere patiënt is anders. Je werkt als forensisch therapeutisch medewerker altijd samen met een verpleegkundige collega die wat meer medische bevoegdheden heeft. Die samenwerking is fijn.”

Ontwikkelkansen en goede arbeidsvoorwaarden

Ook de arbeidsvoorwaarden zijn gunstig. “Omdat het PPC 24/7 open is, draai je wel avond- en weekenddiensten, en nachtdiensten als je wilt. Hier heb je zelf veel inspraak in. Daarnaast krijg je een goed salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is echt anders dan in het bedrijfsleven. Je krijgt bijvoorbeeld een individueel keuzebudget en kunt verlof kopen. Hierin heb je zelf de regie. Ook als je je wilt ontwikkelen krijg je kansen, kijk maar naar mij. Ik ben blij dat dit wordt gestimuleerd en ben voor mijn gevoel nog lang niet uitgeleerd.”

Interesse in een baan als forensisch therapeutisch medewerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.