kansen pakken
Na een carrière bij de Luchtmacht besloot Johan dat het tijd was voor een nieuwe stap. “Ik was vader geworden en zocht een stabielere baan waarbij ik dichter bij huis kon zijn.” Hij vond zijn plek bij DJI: eerst in de beveiliging bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning en later op de tijdelijke RJJI-locatie in Horsterveen. “Tijdens mijn werk als beveiliger zagen mijn collega’s al snel hoe makkelijk ik contact maakte met jongeren en zij moedigden me daarom aan om te solliciteren als groepsleider. Sinds 2023 werk ik in die rol, en dat bevalt me enorm goed!” Na de sluiting van de locatie Horsterveen verhuisde Johan naar De Hunnerberg
een typische dag
Wat het werk als groepsleider inhoudt? “Eigenlijk doen wij veel wat ouders of verzorgers ook zouden doen. Tijdens mijn ochtenddienst wek ik de jongeren, zorg ik dat ze klaar zijn voor het ontbijt en begeleid ik ze naar hun lessen. Terwijl zij onderwijs volgen, hebben wij met het team tijd voor bijvoorbeeld vergaderingen of trainingen. Daarnaast zorg ik dat de jongeren hun corveetaken doen en even buiten kunnen zijn op de luchtplaats. In de middag en avond helpen we de jongeren met koken en houden we mentorgesprekken. Daarna hebben ze de tijd om te ontspannen en iets leuks voor hunzelf te doen, zoals sporten of muziek maken.”
vooruitgang boeken
Volgens Johan bestaan er misvattingen over de sfeer in een inrichting. “Als groepsleider ben ik niet alleen bezig met grenzen stellen of optreden als het nodig is”, legt hij uit. “Hoe langer de jongeren je kennen, hoe meer vertrouwen je kunt opbouwen. Dan zie je dat ze ook eerder naar je toe komen, bijvoorbeeld om advies te vragen.” Johan werkt op een langverblijfgroep. “Deze jongeren hebben jeugddetentie of een PIJ-maatregel opgelegd gekregen en verblijven dus langere tijd bij ons. Ik begeleid hen in hun traject en werk samen met de jongeren aan hun doelen om veilig terug te kunnen keren in de maatschappij. Het is ontzettend mooi om stap voor stap hun vooruitgang te zien.”
De uitdaging van het werk
Johan gaat verder: “De eerste periode, wanneer de jongeren binnenkomen, kan uitdagend zijn. Veel jongeren kampen met hechtingsproblemen, tonen weerstand en werken in het begin tegen. Het is aan ons om die ommekeer te creëren”, legt hij uit. “Het is aan mij om hen te laten inzien hoe belangrijk hun behandeling hier is. Wanneer ik ze langzaam zie opbloeien en merk dat ze steeds beter meegaan in onze structuur, geeft dat mij veel voldoening. Je ziet ze echt groeien van beschadigde jongeren naar steeds meer zelfstandige volwassenen.”
groei en flexibiliteit
Dat Johan de kans kreeg om door te groeien, is volgens hem typisch voor RJJI. “Ik krijg hier volop kansen om me te ontwikkelen, en collega’s denken mee over wat bij me past en welke vervolgstappen voor mij logisch zijn”, vertelt Johan. Naast het goede salaris en onder meer de fijne reiskostenvergoeding, waardeert Johan ook de flexibiliteit in zijn werk. “Zo maken we ons rooster met het team. Daarbij kan ik aangeven wat mijn wensen zijn. Heb ik bijvoorbeeld een vaste sportavond? Dan kan ik in overleg met mijn team daaromheen plannen!”
Ontdek jouw mogelijkheden
Bekijk hier de vacature voor groepsleider jeugd en wie weet word jij de nieuwe collega van Johan.