Er zit meer achter het werk van Aschwin

“Door oog te hebben voor de personen achter delicten, kan ik ze motiveren tot positief gedrag”
Na bijna 12 jaar bij het Korps Mariniers vond Aschwin het in 2022 tijd voor een nieuwe stap. “Ik wilde graag minder vaak van huis zijn. Via via hoorde ik een enthousiast verhaal over het werk in Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker. Kort daarna deed ik een beroepskeuzetest. En welk beroep stond bovenaan? Groepsleider bij een justitiële inrichting! Ik legde meteen de link met Den Hey-Acker en kwam erachter dat daar versterking nodig was. Dat ik hier nu als groepsleider werk, heeft zo moeten zijn”, lacht hij. “Ik ben superblij dat ik deze switch heb gemaakt.”
Aschwin
Zorg, welzijn & behandeling
Groepsleider
Justitiële Jeugdinrichting

Aschwin is groepsleider bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda

Langverblijfgroep

Aschwin was al langer geïnteresseerd in sociaal werk. “Mijn twee oudere zussen volgden sociale studies en ik vond hun verhalen altijd interessant. Zelf rondde ik, voordat ik bij de mariniers aan de slag ging, een sportopleiding af. Toen merkte ik al dat ik het leuk vond om met groepen mensen te werken. Dit komt nu allemaal samen in mijn functie bij Den Hey-Acker.” Als groepsleider werkt Aschwin met een vaste groep van maximaal acht jongens die om strafrechtelijke redenen zijn opgenomen in de jeugdinrichting. Daarbij gaat het om een langverblijfgroep: na gemiddeld drie maanden in de kortverblijfgroep worden ze hiernaar overgeplaatst. Aschwin: “Vaak gaat het om jongeren bij wie een PIJ-maatregel is opgelegd, in de volksmond jeugd-tbs genoemd. Bij ons start de behandeling. Hiervoor hebben we alles zelf in huis, van onderwijs tot de therapieën van gz-psychologen.”

Een betere toekomst

In zijn functie biedt Aschwin de jongeren structuur en veiligheid. “Ik help ze op weg naar een betere toekomst. Door te zorgen dat ze hun dagprogramma volgen, te begeleiden bij verloftrajecten, te werken aan persoonlijke doelen, maar ook door kamer- en urinecontroles uit te voeren. Ik werk voornamelijk met een vaste groep jongeren, waardoor ik echt contact kan maken en ze kan helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor zie ik waar bepaald gedrag vandaan komt. De jongens zitten hier natuurlijk niet voor niets. Tegelijkertijd zie ik ook dat veel jongeren zijn opgegroeid in het criminele circuit en vaak niet weten hoe het anders kan. Door te kijken naar de persoon achter een delict, kunnen mijn collega’s en ik iemand motiveren en helpen om positief gedrag te laten zien.”

Superfijn dat de RJJI me de kans biedt om deze opleiding te volgen. Hier is echt veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

Mentoraat

Waar Aschwin de meeste energie van krijgt in zijn werk? “Het mentoraat. Dat houdt in dat ik een jongen intensief begeleid, nog intensiever dan de andere jongens van de groep. Het is heel waardevol om iemand te helpen bij doelen. Dat lukt alleen als je een vertrouwensband opbouwt. Zo heeft de jongen van wie ik nu mentor ben moeite met het stoppen met verslavende middelen. Juist op die momenten is het heel belangrijk om te kijken waarom hij zo handelt en om daarop in te spelen. Uit onze gesprekken bleek dat hij weinig tot geen toekomstperspectief voor zichzelf zag en daardoor makkelijker greep naar cannabis. Daar werken we nu aan en het leverde bij hem laatst al een goede urinecontrole op. Belangrijk, want hierdoor heeft hij uitzicht op een verloftraject. Deze succesmomenten geven mij veel voldoening.”

WIN-WINSITUATIE

Iedereen die binnen Den Hey-Acker aan de slag gaat, kan rekenen op een uitgebreide inwerkperiode inclusief een basisopleiding. “Ook daarna krijgen we nog regelmatig cursussen, bijvoorbeeld over behandelvormen of het begeleiden van cliënten tijdens verlof”, legt Aschwin uit. Zelf volgt hij momenteel de hbo-opleiding social work. “Een echte win-winsituatie; alles wat ik op school leer, kan ik meteen toepassen op de werkvloer. Superfijn dat de RJJI me de kans biedt om deze opleiding te volgen. Hier is echt veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Wat mijn eigen ambities zijn? Als ik mijn hbo-opleiding heb afgerond, mag ik mezelf pedagogisch medewerker noemen. Daarna kan ik de stap maken naar een seniorfunctie en dat trekt me wel. Naast dat ik de jongens wil helpen, lijkt het me heel mooi om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van collega’s.”

optelsom

De opleidingskansen, de inhoud van het werk, een werkplek dicht bij huis, een goed salaris: deze optelsom maakt dat Aschwin goed op zijn plek zit bij de RJJI. “En dan heb ik het nog niet gehad over mijn fijne team, een mix van groepsleiders, pedagogisch medewerkers, een behandelcoördinator en afdelingshoofd. Iedereen staat voor een ander klaar, bijvoorbeeld als een collega een dienst wil ruilen of ergens mee zit. Daarnaast gaan we regelmatig na een dienst met een clubje wat drinken. Ook de contacten met andere collega’s binnen Den Hey-Acker zijn goed; ik merk dat iedereen hier van aanpakken houdt en echt het verschil wil maken voor de jongeren. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn overstap naar de RJJI!”

Interesse in een baan als groepsleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.