interesse in de doelgroep
Toen Floor bij De Hunnerberg aan de slag ging, had ze al ruim 10 jaar ervaring in de jeugdzorg (Plus). Al was dat nog niet in een forensische context. “Ik ben wel altijd al nieuwsgierig geweest naar deze complexe, forensische doelgroep”, vertelt ze. “Wat maakt dat jongeren al op jonge leeftijd met justitie in aanraking komen? Al die verschillende verhalen vind ik boeiend. Daarnaast ben ik iemand die wel van uitdaging en een beetje reuring houdt. Dus toen iemand uit mijn netwerk deelde dat zijn baan op deze locatie vrijkwam, dacht ik: ‘Dat is gaaf!’ Het leek me een mooie kans, en dus besloot ik om te solliciteren.” Jaren later zit Floor nog steeds helemaal op haar plek.
een sleutelrol
Floors rol als GZ-psycholoog is enorm afwisselend. “In de basis ben ik eindverantwoordelijk voor de behandeling van de 8 jongeren op mijn afdeling. Dat betekent dat ik de aanpak coördineer en bijstuur waar nodig. Ik geef inhoudelijke sturing aan het team dat dagelijks de behandeling vormgeeft en werk nauw samen met de individuele therapeuten die bij de jongeren betrokken zijn.” Maar daar blijft het niet bij. “De rechtbank roept mij ook regelmatig op als getuigendeskundige. Ter voorbereiding stel ik namens de inrichting een verlengingsadvies op. Dit bespreek ik eerst in een intern psychomedisch overleg en met de pedagogisch directeur. Tijdens de verlengingszitting licht ik het advies toe.”
kennis delen
Met haar expertise maakt Floor echt het verschil voor jongeren. “Ik deel mijn kennis met mijn team, zodat zij de behandeling kunnen uitvoeren. En hoewel ik daarbij eindverantwoordelijk ben, benadruk ik altijd dat we het traject écht als team vormgeven. Dat vind ik heel belangrijk.” Floor werkt bovendien als praktijkopleider voor de intern aangeboden opleiding tot GZ-psycholoog binnen De Hunnerberg. Hierbij denkt ze onder andere mee over de inrichting van het praktijkgedeelte van de opleiding. “Daarnaast werk ik als docent voor deze opleiding, wat ik erg leuk vind om te doen. Mooi toch, dat ik mijn praktijkervaring kan delen met collega’s in opleiding?”
De kleine dingen waarderen
Wat Floor het mooiste vindt aan haar werk? De kleine successen. “Elke stap waarderen is zo belangrijk in ons werk. Het zit vaak in kleine momenten, zoals een jongere die steeds meer vertrouwen krijgt in ons én in zichzelf. Of iemand die een bijbaantje vindt en daar positieve ervaringen opdoet. Maar ook als ik samen met collega’s een behandelplan uitstippel dat na lange tijd eindelijk het gewenste effect heeft. De samenwerking binnen het team vind ik sowieso heel fijn. Ik heb echt ervaren dat we elkaar als collega’s nodig hebben. Het werk is intensief en soms uitdagend. Maar doordat we het samen doen, voel ik me altijd gesteund.”
volop vrijheid en autonomie
Als je Floor vraagt hoe een gemiddelde dag eruitziet, noemt ze vol enthousiasme een lange lijst op. “Ik heb veel overlegmomenten, zowel met mijn behandelteam als met andere betrokken disciplines. Ook verzorg ik als trainer en intervisiebegeleider basistrainingen en Boostertrainingen in de Safe Path-methodiek.” Ondanks haar drukke agenda ervaart Floor veel vrijheid. “Binnen de kaders heb ik de autonomie om mijn werk naar eigen inzicht vorm te geven en mijn agenda zelf in te delen. Die zelfstandigheid maakt mijn baan heel fijn!”
Ontdek jouw mogelijkheden
Bekijk hier de vacature voor GZ-psycholoog in een jeugdinrichting en wie weet word jij de nieuwe collega van Floor.