Er zit meer achter het werk van Margot

“Ik regel dat mensen passende zorg krijgen, dat vind ik heel waardevol”
Vier jaar werkte ze als behandelcoördinator bij het penitentiair psychiatrisch centrum in Vught. In 2020 maakte ze de overstap naar het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). En vond daar als gz-psycholoog en pro-justitiarapporteur de gouden combinatie tussen forensische psychologie en het juridische vak. “De relatie tussen een delict en psychische problematiek onderzoeken is als een puzzel, waarin je echt iets voor iemand kunt betekenen.”

Margot
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Margot is GZ-psycholoog en pro-justitiarapporteur bij het NIFP

De baan die ze altijd al wilde

Al tijdens het schrijven van haar profielwerkstuk over jeugdcriminaliteit wist Margot het zeker: later zou ze gaan werken in de forensische wereld. En of dat is gelukt. “Bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie – NIFP – werk ik als gz-psycholoog in regio Noord-Oost. Samen met mijn collega’s coördineer ik de totstandkoming van een pro-justitiarapport. Zo worden we ingeschakeld om te bepalen of een gedragsdeskundig onderzoek nodig is bij iemand die een delict heeft gepleegd. En nog leuker: na een opleiding tot pro-justitiarapporteur bij het NIFP voer ik die onderzoeken nu ook zelf uit. Ik heb de baan die ik altijd al wilde.”

Trots

De adviezen van Margot neemt een rechter mee in het strafrechtelijke proces. “Mijn oordeel over de mogelijke psychische problematiek van een verdachte en de mate van toerekeningsvatbaarheid heeft invloed op de straf en zorg die iemand krijgt. Mijn impact is dus groot: ik kan recht doen aan de hele situatie en daarmee écht iets betekenen voor de verdachte én de maatschappij.” Delicten zijn complex en vaak komen er schrijnende verhalen bij. Oké, iemand heeft een strafbaar feit gepleegd, maar ik mag verder kijken dan dat en ben er trots op dat ik door mijn werk kan bijdragen aan het bieden van de juiste zorg, ook binnen een justitieel kader.”

Fascinerende zaken

Een afwisselende baan? Reken maar. Margot is veel op pad en werkt aan zo’n tien zaken per week. “Spoedafspraken vind ik het leukst. Zo word ik regelmatig opgeroepen om op een politiebureau een inschatting te maken over wat de juiste detentieplek is voor een arrestant, die je treft in een acute psychiatrische toestand. Of ik heb een consult met iemand in een penitentiaire inrichting. Soms zie ik een delict op het nieuws en weet ik dat de kans groot is dat ik de dag erna gebeld wordt.” Margot krijgt ook de ruimte om aan te geven wat voor zaken ze graag wil oppakken. “Zelf vind ik psychotische aandoeningen fascinerend. Dat zijn vaak heftige en complexe zaken, omdat de persoon in een andere realiteit leeft.”

Samenwerken

Hoewel ze vooral zelfstandig werkt, heeft Margot ook regelmatig contact met haar collega’s. “Het fijne is dat bij het NIFP alle expertise in huis is. Ons team bestaat uit gz-psychologen, psychiaters, juristen en natuurlijk managers en secretariële ondersteuning. Met alle vragen kun je dus wel bij iemand terecht. We vinden het ook belangrijk om elkaar af en toe te zien, dus overleggen zo nu en dan op kantoor en spreken elkaar verder veel via de telefoon. Ook werken we samen aan rapporten, want als rapporteurs lezen we elkaars werk en geven we feedback.”

Ambitie

Waar Margot eerst zelf de opleiding tot pro-justitiarapporteur volgde bij het NIFP, begeleidt ze nu een basispsycholoog die de opleiding tot gz-psycholoog volgt. Want ruimte voor ontwikkeling, die is er volop bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Ik werk hier al sinds 2016, en dat is niet voor niks. Ik vind DJI een goede werkgever, bijvoorbeeld als je kijkt naar arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding of ouderschapsverlof. Zelf heb ik de ambitie om ooit de opleiding tot klinisch psycholoog te volgen bij het Pieter Baan Centrum. Voor nu zit ik helemaal op de juiste plek, maar wie weet in de toekomst.”

Instagram

Meer weten over het werk van Margot? Volg haar op Instagram, waar ze als ambassadeur van de DJI alle ins en outs deelt.

Vacature!

Bekijk hier de vacatures voor gz-psycholoog bij DJI en wie weet word jij de nieuwe collega van Margot.

Interesse om aan de slag te gaan als pro-Justitia rapporteur? Hier vind je er meer informatie over op de websit evan het NIFP. 
Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.