Mens achter het dossier
Margot begon haar carrière bij DJI in 2016 als behandelcoördinator op de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Vught. In deze functie hield ze zich bezig met de dagelijkse zorg en begeleiding van gedetineerden met complexe psychische problemen, en leidde ze een team dat deze zorg verleende. “De mensen met wie we werken, hebben vaak een enorme rugzak, met ingrijpende achtergronden en ernstige aandoeningen. Juist die uitdaging maakt het werk zo boeiend.”
Inmiddels is ze naast GZ-psycholoog bij het NIFP in Zwolle ook werkzaam als Pro Justitia-rapporteur waarbij ze verdachten onderzoekt en gedragskundige rapportages opstelt voor de rechtbank. In deze rol analyseert ze niet alleen de psychische gesteldheid van een verdachte, maar adviseert ze ook over toerekeningsvatbaarheid, mogelijke behandelingen en binnen welk juridisch kader dit het beste kan plaatsvinden, waarmee ze een belangrijke bijdrage levert aan het juridische proces. "Het geeft veel voldoening om niet alleen de feiten, maar ook de mens achter het dossier te zien en zo bij te dragen aan een eerlijke uitspraak."
Creativiteit en inlevingsvermogen
Margot legt uit dat werken bij DJI niet alleen draait om strikte regels of standaardzorg, maar om het toepassen van creativiteit en inlevingsvermogen. In haar dagelijkse werk moet ze zich kunnen verplaatsen in de belevingswereld van gedetineerden, die vaak een complexe en schrijnende achtergrond hebben, terwijl ze tegelijkertijd stevig in haar schoenen moet staan. Zo herinnert ze zich een gedetineerde die, door zijn psychische aandoeningen, angstig was voor zijn overplaatsing naar een andere kliniek. In plaats van deze emoties te negeren, zocht Margot samen met hem naar een oplossing. Samen creëerden ze een aftelkalender met logo’s van zijn favoriete voetbalclub, passend bij zijn beperkte cognitieve niveau, zodat hij kon zien hoeveel dagen het nog ging duren. “Kleine acties kunnen grote impact hebben,” zegt Margot. Deze aanpak zorgde ervoor dat de man zonder incidenten vertrok, wat voor Margot het belang van inlevingsvermogen benadrukt.
Sterk teamgevoel
Het teamgevoel binnen DJI is een van de belangrijkste pijlers van Margot haar werk. “Wanneer je werkt met mensen in zulke kwetsbare situaties, is het essentieel dat je kunt vertrouwen op je collega's. We werken nauw samen, ondersteunen elkaar en zorgen ervoor dat iedereen zich veilig voelt.” Ondanks de intensiteit van haar werk ervaart Margot nooit een gevoel van onveiligheid. "Hoewel het voor sommige mensen misschien spannend lijkt om te werken binnen de gevangenismuren, heb ik me nog nooit onveilig gevoeld. We hebben alles in huis om snel en adequaat te handelen als er zich een onveilige situatie voordoet, en we kunnen altijd rekenen op de steun van onze collega's."
Voldoening als drijfveer
Hoewel de zorg soms zwaar kan zijn, is het de voldoening die Margot haalt uit haar werk die haar iedere dag drijft: “Wat ik vooral waardeer, is het moment waarop je ziet dat je daadwerkelijk iets kunt bijdragen aan de toekomst van iemand. Die momenten, hoe klein ook, maken alles goed. Het is niet altijd makkelijk, maar het is wel enorm waardevol.” Ook benadrukt ze de brede mogelijkheden bij DJI, waar je, afhankelijk van je functie en voorkeuren, veel verschillende rollen kunt vervullen. “Als psycholoog kun je niet alleen als behandelcoördinator werken, maar ook als diagnostisch teamlid of als therapeut. Er is zoveel variëteit in het werk, en het is echt een omgeving waar je kunt groeien.”
Het geeft enorm veel voldoening om een positieve impact te hebben op de zorg en het leven van patiënten, terwijl je ook het bredere belang van de samenleving niet uit het oog verliest.
Instagram
Meer weten over het werk van Margot? Volg haar op
Instagram, waar ze als ambassadeur van de DJI alle ins en outs deelt.
Vacature!
Bekijk
hier de vacatures voor gz-psycholoog bij DJI en wie weet word jij de nieuwe collega van Margot.
Interesse om aan de slag te gaan als pro-Justitia rapporteur?
Hier vind je er meer informatie over op de websit evan het NIFP.