Nieuwe pad bewandelen
Na twintig jaar te hebben gewerkt in de thuiszorg, verpleeghuizen en alarmopvolging besloot Rik een nieuwe weg in te slaan bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). "Toen ik zeven jaar geleden een oude collega tegenkwam die inmiddels bij DJI werkte, sprak hij met zoveel passie over zijn werk. Mijn eerste reactie was: wat doet een verpleegkundige in een gevangenis? Het was voor mij een compleet nieuwe wereld, maar toch raakte ik enthousiast. Diezelfde avond stuurde hij me de vacature door. Zonder twijfel solliciteerde ik en werd ik aangenomen bij het JCvSZ."
Een warm bad
Rik kwam terecht in een warm bad bij het JCvSZ. Het is een plek waar collega’s er echt voor elkaar zijn, wat hem meteen het gevoel gaf welkom te zijn. Binnen het team heeft iedereen zijn eigen manier van zorgen, maar voor Rik staat humor centraal in de zorg die hij verleent. “De patiënten zitten al zo lang achter die deur, laat mij dan degene zijn die wat licht in de kamer brengt. Ik hoop met mijn benadering ergens een snaar te raken, zodat de patiënten een stukje beter naar buiten gaan dan dat ze binnenkwamen.”
Zorg vanuit mijn hart
Het JCvSZ is een plek voor mensen met een specifieke zorgvraag die niet in een reguliere gevangenis kunnen verblijven. "Sommige patiënten zie ik maandenlang, terwijl anderen binnen een paar dagen weer weggaan," legt Rik uit. “De eerste periode moest ik wennen aan de onbekende omgeving, maar nu is dit het leukste wat ik ooit heb gedaan,” zegt hij met een lach. Hij benadrukt wel dat je stevig in je schoenen moet staan om dit werk te kunnen doen: “Je moet letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kunnen.” Ondanks de uitdagingen in zijn werk is het voor Rik belangrijk om altijd de mens achter de situatie te zien. Elke gedetineerde heeft toegang tot medische zorg (lichamelijk en geestelijk), die gelijkwaardig is aan de gezondheidszorg in de vrije maatschappij maar wel past binnen de beperkingen van een gevangenisstraf. Hij benadrukt: “Voor mij is de persoon achter de celdeur gewoon een mens, die ik zonder oordeel zorg verleen. Ieder mens verdient zorg en ik verleen die zorg vanuit mijn hart.”
Meer bekendheid
Rik deelt dat het van groot belang is dat er meer bekendheid komt voor werken binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI): “Er zijn veel vooroordelen over werken binnen DJI, bijvoorbeeld het beeld dat je onveilig bent binnen de gevangenismuren, maar voor mij is werken daarbinnen juist veiliger dan daarbuiten. Ik heb mij in mijn werk nog nooit onveilig gevoeld. Er is altijd een beveiliger bij mij, en met een druk op de rode knop staan er binnen 1 minuut meerdere collega's om mij heen.”
Rik is zich ervan bewust dat het beeld van werken binnen de DJI vaak gebaseerd is op misverstanden. Daarom is hij al een aantal jaar ambassadeur voor het werk dat hij doet. Via
Instagram en
Linkedin deelt hij regelmatig een kijkje achter de schermen, in de hoop anderen te inspireren en te informeren over de veelzijdigheid van zijn werk. “Naast dat het werk betekenisvol is, is het ook ontzettend leuk,” zegt Rik. “Dit wil ik graag aan mensen buiten de gevangenisdeuren laten zien.”