Marokkaanse roots
Dat ik volgens degene die mij aannam goed in het profiel paste, is omdat ik jong ben, een goed stel hersens heb en Marokkaanse roots heb. Niet dat je per se Marokkaans moet zijn, maar het helpt zeker als je verschillende culturen kent. Dan vind je toch makkelijker aansluiting met de doelgroep, die niet alleen maar uit Jantjes en Klaasjes bestaat. Mijn eigen bagage, alles wat ik vroeger op straat heb geleerd, zet ik nu in om een vertrouwensband te scheppen met de jongens op onze afdeling en om collega’s te coachen.
Beoordelen op gedrag, niet op verleden
De jongens op zijn afdeling hebben in hun jonge leven ernstige delicten gepleegd. Steekincidenten, zedendelicten en soms zelfs moorden. Maar Jamal beoordeelt niemand op zijn verleden. “Ik kijk naar hoe hun gedrag nu is, hoe ze met mij omgaan.” Voldoening haalt hij uit kleine dingen. “Als ik terug kom van vakantie, en iemand zegt ‘we hebben je gemist’ of ‘het was saai zonder jou’. Dat zegt heel veel, want deze jongens bouwen moeilijk vertrouwen op. Ze hebben vaak meerdere gedragsstoornissen en groeiden op in ernstig verstoorde thuissituaties.“
Dagelijkse dingen als je kamer opruimen of meedraaien in corvee is voor veel van hen al een enorme opgave.
Veelzijdige job
Als pedagogisch medewerker is Jamal mentor van een aantal jongens. Dat houdt onder andere in dat ze handelingsperspectieven aanleert waarmee ze beter kunnen omgaan met spanningsvolle situaties. Op de groep is hij vooral bezig met aansturen en begrenzen. “Dagelijkse dingen als je kamer opruimen of meedraaien in corvee is voor veel van hen al een enorme opgave.” Om energie kwijt te raken en fysiek fit te blijven, sporten ze ook samen. “Fitness en voetbal zijn favoriet”, lacht Jamal.
Sterk team
Het werk is door de complexe doelgroep niet voor iedereen weggelegd, vindt Jamal. “Blijf jezelf, dat is mijn advies. Anders prikken ze daar zo doorheen. Het werk valt of staat ook met het team. Als je met collega’s een sterke eenheid vormt, dan lopen die jongens wel recht. Zelfs de moeilijkste jongens doen het bij ons heel goed.”
Goede arbeidsvoorwaarden
Hoewel het werk soms zeker zwaar kan zijn, staat daar ook wat tegenover. “De cao van de overheid is heel goed”, zegt Jamal. “En het rooster is ook fijn. Ik werk 36 uur, waarbij ik om de week een weekend werk. De week waarin ik geen weekenddienst heb, is lekker rustig. Dan werk ik maar twee of drie dagen. Nachtdiensten hebben we niet op onze afdeling.” Verder prijst Jamal het inwerktraject. “Je loopt de eerste weken mee. Dan kun je echt goed ontdekken of het werk wat voor je is. Ook krijg je nog een opleiding van drie weken. Je leert dan over bijvoorbeeld het jeugdstrafrecht.”
Inrichtingsverantwoordelijke
Samen met een senior collega werkt Jamal teamoverstijgend. “We hebben korte lijnen met het afdelingshoofd en de gedragswetenschapper. En is er een keer geen afdelingshoofd aanwezig? Dan ben ik inrichtingsverantwoordelijke. Bij incidenten en calamiteiten hak ik dan knopen door. Want tijd om even te overleggen is er niet als er een incident plaatsvindt.
In dat opzicht heb ik soms best een spannende baan.”