Er zit meer achter het werk van Saskia

“Het is altijd bijzonder wanneer gedetineerden openheid geven”

Voor gz-psycholoog Saskia liever geen vaste protocollen, vooraf gevulde agenda’s en direct duidelijke hulpvragen van cliënten. Het is de onvoorspelbaarheid van haar baan bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) waar zij energie van krijgt. “Ik weet ’s ochtends nooit hoe mijn dag gaat lopen. Door die afwisseling én het contact met gedetineerden en collega’s op de werkvloer ga ik al jaren iedere dag met veel plezier naar mijn werk.”

Saskia
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
PI Alphen aan den Rijn

Saskia is gz-psycholoog in de penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn

Een samenwerkingsverband

In haar zestien jaar in de forensische wereld deed Saskia ervaring op bij verschillende justitiële inrichtingen. “In 2020 startte ik bij de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Hier werk ik op een afdeling voor stelselmatige daders. De gedetineerden op mijn afdeling hebben meerdere delicten gepleegd en krijgen daarom een maatregel opgelegd. En zien hierbij verplicht een psycholoog en een psychiater. Ik heb daardoor echt de tijd om gedetineerden te leren kennen. Vaak staan ze in eerste instantie niet open voor hulpverlening. Die weerstand vind ik uitdagend. Ik weet dat ik 10-0 achter sta en bouw vanuit daar aan een samenwerkingsverband. Want we hebben elkaar nodig om tot een passend traject te komen.”

Geen verhaal is hetzelfde

“Ik voelde me meteen thuis in deze forensische setting”, vertelt Saskia enthousiast. “Hoe complexer de doelgroep, hoe leuker ik mijn werk vind. Iedere gedetineerde heeft een eigen verhaal. Ik zet me in om de persoon achter het gedrag te begrijpen en help diegene om daar zelf de risico’s van in te zien. Vanuit hier zet ik een passende interventie in, eventueel in samenwerking met ketenpartners. Ook onderzoeken we wat gedetineerden nodig hebben om herhaling van het gedrag te beperken. ‘Maar u zit hier niet vast’, hoor ik vaak terug. ‘Dat is waar’, zeg ik dan, ‘Help mij om jou te begrijpen’. Zo kan ik de juiste vertaalslag maken naar de directie en de collega’s op de werkvloer en hen inzicht bieden in iemands achtergrond. Vaak zijn gedetineerden erg beschadigd door de buitenwereld. Het is altijd bijzonder wanneer ze zich openstellen en aangeven: ‘goh, u heeft echt geluisterd’.”

Ik voelde me meteen thuis in deze forensische setting

Alle problematieken komen voorbij

“De forensische zorg is een heel specifiek vakgebied, maar met de grootste diversiteit aan problematieken”, gaat Saskia verder. “Denk aan mensen met psychiatrische of persoonlijkheidsproblematiek, verslaving of een licht verstandelijke beperking. Ook mijn werk is enorm afwisselend. De ene keer vraagt de directie me om in gesprek te gaan over een gedetineerde die vanwege een psychose in isolatie verblijft, en maak ik een inschatting of diegene een gevaar vormt voor zichzelf en/of de afdeling. De andere keer ondersteun ik mijn collega’s op de werkvloer bij moeilijk te plaatsen gedrag en bied ik ze handvatten voor de dagelijkse omgang met gedetineerden.”

Buiten de lijntjes kleuren

“Ook mooi aan het werken als psycholoog bij DJI: we krijgen de ruimte om creatief te zijn als dat in het belang is van de zorg en de mens”, merkt Saskia op. “Onlangs zijn we meerdere proeftuinen gestart met een aantal penitentiaire inrichtingen. Daarin vergelijken we onze zorg en delen we kennis. Binnen de inrichting kun je niet op de automatische piloot werken. Daarom is het belangrijk om te blijven leren én reflecteren. De komende tijd wil ik graag onderzoeken hoe we meer expertise binnen de inrichting kunnen vormgeven. Verder willen we als vakgroep meer inzetten op intervisie en een gezamenlijke visie. Zodat we nóg beter op elkaars afdelingen kunnen bijspringen als dat nodig is.”

Een wereld op zich

Wat Saskia nog wil meegeven over haar werk? “DJI is een heel andere wereld. Het is echt even wennen als je niet uit het forensische werkveld komt. Mijn tip is om een dag mee te lopen om de sfeer te proeven. Dan voel je vaak meteen of het werk bij je past. En als je de tralies eenmaal gewend bent en de eindeloze mogelijkheden ontdekt om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen, dan wil je hier niet meer weg. Iedereen kent elkaar, je wilt als psycholoog zichtbaar zijn op de werkvloer en je hebt elkaar écht nodig als collega’s. Wat mijn stap hierna wordt? Ik zit hier voorlopig helemaal op mijn plek. Ik kan het directe contact met de gedetineerden en de collega’s op de werkvloer nog lang niet missen.”

Vacature!

Bekijk de vacature voor gz-psycholoog in de PI Alphen aan den Rijn en wie weet word jij de nieuwe collega van Saskia.

Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.