Er zit meer achter het werk van Remy

"Een vertrouwensband opbouwen met patiënten: dat vind ik zo mooi aan mijn werk"

Een groepswerker in hart en nieren: dat is Remy. Op de tbs-afdeling van het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug heeft hij zijn plek gevonden. “Ik werk graag met patiënten met uiteenlopende problematiek. Sociotherapeut is de rol waarin je het meeste contact met ze hebt. Bij Veldzicht verblijven zoveel verschillende doelgroepen, dat maakt het een hele wereld op zich. Ik vergelijk het weleens met een klein dorp.”

Remy
Zorg, welzijn & behandeling
Sociotherapeut
CTP Veldzicht

Remy werkt als sociotherapeut in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Volledig focussen

In 2020 solliciteerde Remy bij Veldzicht, waar onder anderen patiënten met een tbs-maatregel behandeld worden. “Hiervoor werkte ik in een vergelijkbare gesloten instelling. Maar het idee om met tbs-patiënten te werken, zat al een tijdje in mijn achterhoofd. Mensen die een of meerdere delicten hebben gepleegd in combinatie met een psychiatrische stoornis: dat fascineert me.” Klopte zijn beeld vooraf met de praktijk? “Ik was voorbereid op veel agressie. Maar in plaats daarvan kwam ik op een afdeling met juist rust, structuur en waar meestal een gemoedelijke sfeer heerst. Alles is zo geregeld op Veldzicht om escalaties te voorkomen. Daardoor kan ik me volledig focussen op sociotherapie en het begeleiden van patiënten.”

Intensieve begeleiding

Kortgeleden maakte Remy de overstap naar een nieuwe afdeling. “Op mijn vorige afdeling verblijven vreemdelingen die een delict hebben gepleegd en psychische stoornissen hebben. De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft besloten dat ze Nederland moeten verlaten. Hun behandeling loopt op het eind; ze worden voorbereid op de terugkeer naar hun land van herkomst.” Op zijn huidige afdeling, de intensivecare-unit, ligt dat anders. “Momenteel werk ik met patiënten die niet functioneren op een reguliere tbs-afdeling. Bijvoorbeeld omdat ze groepsontwrichtend zijn, gevaarlijk gedrag vertonen of in een psychose zitten. Deze patiënten zijn lastig in te schatten. Samen met collega’s zorg ik dat ze stabiliseren. Door voortdurend op de afdeling te zijn, kunnen we de patiënten goed observeren. Onze bevindingen zijn dus ontzettend belangrijk in de overweging of een patiënt kan worden overgeplaatst naar bijvoorbeeld een reguliere afdeling."

We proberen problemen zo vroeg mogelijk te signaleren, waardoor we eventuele escalaties voor kunnen zijn.

Op scherp staan

Als sociotherapeut is Remy continu in contact met patiënten. “Die dialoog is zo belangrijk. Soms hebben we het over koetjes en kalfjes, maar het kan ook om diepere gesprekken gaan. Het is de uitdaging om de patiënten de juiste vraag op het juiste moment te stellen en door te vragen. Maar aan de andere kant ook aan te voelen wanneer je het even moet laten.” Het uitgangspunt op Veldzicht is om preventief te werken. “We proberen problemen zo vroeg mogelijk te signaleren, waardoor we eventuele escalaties voor kunnen zijn. Dat ik altijd scherp moet zijn, maakt mijn werk interessant. Die spanning past bij mij. Al is het echt niet zo dat patiënten altijd op ontploffen staan, hoor. Zo zitten we regelmatig in de avond samen op de bank met koffie, te lachen om iets op tv. Maar ook dan ben ik alert en weet ik waar iedereen is.”

Een band opbouwen

Het mooiste aan de begeleiding volgens Remy? “Je ziet wat jouw aandeel is in het proces. Zo was ik persoonlijk begeleider van een patiënt die op andere afdelingen steeds in de problemen kwam. Hij was heel druk en zorgde voor veel onrust bij zichzelf en medepatiënten en de situatie dreigde uit de hand te lopen. De patiënt kon daarom niet op de groep verblijven. Twee maanden later is dezelfde patiënt bijna heel de dag op de groep. “Weet je nog dat je zo’n beperkt programma had?”, vroeg ik hem. Het is gaaf om samen zo ver te komen en een relaxte, constructieve relatie op te bouwen. Soms zijn het grote stappen die je maakt met een patiënt, daartussenin zijn het vaak kleine. Maar ook die kleine stapjes waardeer je enorm.”

Zelfreflectie

De regie houden: daar gaat Remy voor in het werk. “Soms gebeurt er van alles en gaat het niet helemaal lekker met patiënten. Als ik dan naar huis ga en me bedenk dat we als collega’s alles in goede banen hebben geleid, scherp waren en duidelijkheid en structuur konden bieden: dat geeft een te gek gevoel.” Het contact met collega’s is daarin essentieel. “Op mijn afdeling zijn we als sociotherapie met zijn drieën. Soms zijn er ook collega’s van beveiliging op onze groep. Het contact gaat vanzelf. Alles mag er zijn. We weten wat we aan elkaar hebben en voelen ons veilig en vertrouwd bij elkaar. En natuurlijk is er ook ruimte voor zelfreflectie: wat gebeurt er met mij? Dat is de basis.”

Interesse in een baan als sociotherapeut?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.