Er zit meer achter het werk van Murat

"Als functioneel beheerder ben je de brug tussen de techniek en de mensen"
Murat groeide op in een achterstandswijk, waar ook enkele bekende criminelen vandaan komen. Zijn interesse voor criminaliteit bestrijden was al vroeg gewekt. Dat het iets met computers moest worden, was ook al snel duidelijk. Na een hbo-studie IT & Management vond hij de perfecte baan voor hem bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Na een mooie reis door Azië ging hij aan de slag als functioneel beheerder.
Murat
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Directie Informatievoorziening

Murat werkt als functioneel beheerder bij de Directie Informatievoorziening

Werkervaring opdoen

De weg naar DJI was voor Murat niet meteen uitgestippeld. Na zijn technische hbo-studie behield hij eerst een tijdje zijn bijbaan als teamleider bij de Albert Heijn. Daarna ging hij aan de slag bij een detacheerder. "Ik wilde binnen kijken bij verschillende organisaties, om te ervaren wat voor type werk mij zou aanspreken. Tijdens mijn studie had ik al stage gelopen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en dat beviel toen goed. Nu ging ik bij commerciële opdrachtgevers aan de slag. Maar de Rijksoverheid bleef me wel trekken."

Eerst een wereldreis

Murat kwam tot de conclusie dat hij iets wilde doen voor de maatschappij, het liefst in het veld van justitie en criminaliteit. Toen op Werkenvoornederland.nl de functie van functioneel beheerder bij DJI voorbijkwam, paste het eigenlijk meteen bij zijn achtergrond en ambities. "Hier kan ik veel leren, en heb ik vrijheid. Na een gesprek werd ik aangenomen, maar ik wilde nog graag reizen. Ook daar was ruimte voor. Zo tekende ik direct mijn contract, maar begon ik pas na 4 maanden reizen door Azië. Dat is tot nu toe de mooiste reis die ik heb gemaakt. Geweldig om zo’n kans te krijgen, terwijl thuis een werkgever op je wacht."

Perfecte werk-privé balans

Bij zijn vorige werkgever vond Murat het reizen naar kantoor in combinatie met 40 uur werken zwaar. "Als het weekend begon, was het voor mijn gevoel alweer bijna maandag. Daarnaast was iedereen steeds maar bezig met snelle resultaten, altijd meer en beter. Ik miste een doel op langere termijn. Nu kan ik 4x9 uur werken, heb ik inhoudelijk een mooie baan en houd ik tijd over voor bijvoorbeeld een stedentrip in het weekend. Ik heb ook genoeg vakantiedagen, maar die laat ik uitbetalen. Per week 4 dagen werken en 3 dagen vrij is voor mij de perfecte balans. Binnen de Rijksoverheid is het allemaal net wat menselijker, je krijgt de rust en tijd om je werk goed uit te voeren."

Hoger salaris

Over de arbeidsvoorwaarden is Murat meer dan tevreden. Hoewel Murat het niet had verwacht, is zijn salaris in deze functie bij DJI hoger dan bij een gelijke functie in de commerciële sector. "Ik had ook een aanbod van een andere partij, dus kon het mooi vergelijken. Ik dacht dat het salaris bij de Rijksoverheid lager zou zijn, maar ik ging juist meer verdienen. En dat voor 36 uur werken, met de mogelijkheid tot hybride werken. Toen was de keuze snel gemaakt."

Je zorgt in deze functie dat IT voor iedereen te begrijpen is en bent ook aan de voorkant bezig met oplossingen. Het leukste vind ik om dit beheer zelf te kunnen doen. Naast het dagelijkse functioneel beheer draai ik mee in interessante projecten. Van het bibliotheeksysteem vernieuwen tot het in kaart brengen van risico’s.

De wereld van justitiële Inrichtingen

DJI is een organisatie die verantwoordelijk is voor mensen die met ons rechtssysteem te maken krijgen. Dat kan van alles zijn: gedetineerden en verdachten, maar ook mensen die bij de rechtbank komen. "Als je bijvoorbeeld in de gevangenis zit, kom je in ons systeem. Ik had het me nooit gerealiseerd, maar DJI is een enorme organisatie met zo’n 17.000 medewerkers. Mijn organisatie heet Directie Informatievoorziening. Dat wil zeggen dat we alles doen rondom informatie. De Directie Informatievoorziening is verdeeld in groepen, waarbij ik in het team Detentie en verblijf zit. Mijn manager noemt dit het hart van ons systeem. Wij registreren niet zelf gegevens, de medewerkers in de gevangenis doen dit. Hoewel de overheid de afgelopen jaren volop inzet op openheid en transparantie, is bij DJI privacy enorm belangrijk voor de veiligheid."

Meer dan techniek

Plezier in je werk zit ‘m voor Murat vooral in de inhoud van het werk. "We dragen samen bij aan veiligheid." Iets doen met computers was altijd al zijn ambitie. In groep 8 haalde Murat computers uit elkaar om te ontdekken hoe ze werken. Hij zou niet weten wat hij anders moest gaan doen. Toch vindt hij alleen IT te technisch. "Daarom past deze functie zo goed bij me. Als functioneel beheerder ben je de brug tussen de techniek en de mensen. Vaak hebben IT’ers moeite met communiceren. Dat maakt deze combinatie met de business voor mij zo interessant. Je zorgt hierbij dat IT voor iedereen te begrijpen is en bent ook aan de voorkant bezig met oplossingen. Het leukste vind ik om dit beheer zelf te kunnen doen. Naast het dagelijkse functioneel beheer draai ik mee in interessante projecten. Van het bibliotheeksysteem vernieuwen tot het in kaart brengen van risico’s."

Hybride werken

Hoe ziet een werkdag er dan uit? Murat: "Mijn dag bestaat vaak uit mails checken, meldingen beheren, bijpraten met collega’s en tussendoor een bak koffie of even lunchen. Ik heb contact met verschillende gevangenissen in heel Nederland om problemen op te lossen binnen de systemen. Ik werk veel thuis, maar ben zeker 1 keer per week op kantoor om de mensen waarmee ik werk live te zien. Ik leer veel van ervaren collega’s. Soms gaan we ook op pad. Dan ga ik naar gevangenissen om daar de primaire processen te bekijken. Of we organiseren een landelijk gebruikersoverleg. Zo hebben we laatst de gevolgen van nieuwe wetgeving voor de systemen uitgelegd aan medewerkers in de gevangenissen."

Het werk als functioneel beheerder

De voornaamste taak en verantwoordelijkheid van Murat als functioneel beheerder is om meldingen en technische problemen vanuit de organisatie op te pakken. "Ik ben operationeel bezig met onze systemen. Je vertaalt eigenlijk wat je aan de voorkant van het systeem ziet naar de achterkant. Het gaat vaak om problemen met informatie. Bijvoorbeeld als een collega die in een inrichting werkt een probleem heeft met een uitzondering, of het niet lukt om bepaalde gegevens te verwerken. Ik verwerk dit zelf of stuur de collega door naar IT. In sommige gevallen neem ik contact op met de leveranciers. Samen pakken we ook verschillende projecten op."

Murat werkzaam op locatie in de bibliotheek van Penitentiaire Inrichting Nieuwegein.

Bibliotheken in gevangenissen

Naast het beheer krijgt Murat in de projecten waaraan hij meewerkt ook veel van de inhoud van zijn organisatie mee. "Ik had er niet eerder over nagedacht dat een gevangenis eigenlijk een samenleving is, maar dan in het klein. In de gevangenis is een bibliotheek en ik ben op dit moment bezig om het bibliotheeksysteem in de gevangenissen te vernieuwen. Uitlenen in deze bieb werkt hetzelfde als in een bieb in een stad, alleen wordt hier uitgeleend aan personen met nummers in plaats van personen met namen. Het huidige systeem wordt binnenkort niet meer technisch ondersteund, en daarom ontwikkelen we iets nieuws. Samen met de bibliotheekmensen in de gevangenissen onderzoek ik wat de wensen en eisen zijn zodat zij er straks goed mee kunnen werken. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de implementatie."

Risico op criminaliteit verkleinen

Het bibliotheekproject is leuk, maar natuurlijk niet zo spannend als projecten waar justitiabele aspecten de hoofdrol spelen, aldus Murat. Veel liever zou hij uitgebreid vertellen over andere werkzaamheden, maar dit is zeer vertrouwelijk. Wel kan hij kort iets zeggen over de impact van deze projecten. "Onze projecten dragen bij aan de veiligheid van onze samenleving."

Van achterstandswijk naar Rijksoverheid

De keuze voor deze baan kan Murat goed beschrijven. "Dit werk heeft impact. We zorgen voor een veiliger Nederland. Ik groeide op in een achterstandswijk, en woon daar nog steeds met mijn ouders. Bij de supermarkt kun je gewoon jongens tegenkomen die in de zware criminaliteit zitten. Ik zou er geen vrienden mee worden, maar het gebeurt dus heel dichtbij. Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om te studeren, en nu zo’n goed toekomstperspectief heb. Ik had niet verwacht dat ik ambtenaar zou worden, maar hier zijn zoveel mogelijkheden. Eén ding is zeker: ik pak alle kansen die de Rijksoverheid biedt."

Veel doorgroeimogelijkheden

Murat zou anderen absoluut aanraden om eens naar vacatures bij de Rijksoverheid te kijken. "Toevallig sprak ik laatst een oud-klasgenoot. Ik vertelde hem over mijn arbeidsvoorwaarden, zoals 4 dagen werken en de mogelijkheid om hybride te werken. Hij vond dat interessant klinken. Maar dat is niet alles: het werk is ook gewoon heel interessant. Bij de Rijksoverheid heeft informatiehuishouding op dit moment volop de aandacht. Je kunt in dit vakgebied heel veel kanten op."

De toekomst

In de komende jaren wil Murat op zijn vrije dag graag een master doen, om zich verder te ontwikkelen. Dit is mogelijk vanuit zijn werk, zo heeft hij het met zijn leidinggevende besproken. Welke master weet hij nog niet precies, maar het wordt in ieder geval weer iets in de richting van IT. "Ik ben nog jong, dus wil graag mijn kansen vergroten om door te groeien. Nu werk ik op operationeel niveau, en kan ik nog veel leren. Later zou strategisch niveau ook interessant zijn, bijvoorbeeld als informatie adviseur bij DJI. Als ik nog iets verder droom, lijkt werken in het buitenland me ook mooi. Ik spreek de Turkse taal en bij de Rijksoverheid heb je natuurlijk ook internationale afdelingen. Wie weet vind je mij ooit op de Nederlandse ambassade in Istanboel."
Interesse in een baan als functioneel beheerder?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.