Joran werkt met 14 collega’s op zijn afdeling aan leefbaarheid, veiligheid en het voorkomen van recidive
“We werken in Ter Apel met mensen die niet uit Nederland komen. Na de detentieperiode gaan ze terug naar het land van herkomst. Maar dat verandert voor ons niks aan het doel: recidive voorkomen. Ook al zie je de mensen niet meer terug in de Nederlandse maatschappij, je wilt ze iets meegeven. We zetten ze aan het denken over hun acties, in de hoop dat ze niet in herhaling vallen. De sfeer op de afdeling hangt af van de groep en van het voorbeeldgedrag van de PIW’ers. Als ik iemand netjes goedemorgen wens voordat ik overga tot de orde van de dag, dan zie je dat mensen dat overnemen. Wat je vandaag doet, heeft meteen de volgende morgen effect. Dat geeft voldoening.”
De mens achter het verhaal
“Ik kijk niet naar wat iemand gedaan heeft, maar naar de mens, zoals die binnenkomt. Het is zo makkelijk om een oordeel te hebben over een delict. Maar je weet niet wat erachter zit. Wij kijken altijd naar de mens achter het verhaal.”
“Goede arbeidsvoorwaarden en een fijne balans tussen werk en privé”
Goed geregeld
“Op de afdeling Inkomsten kijken we allereerst of er behoefte is aan extra zorg of hulp. Als het nodig is, schakelen we een tolk in bij die gesprekken. Is er sprake van een verslaving of oorlogstrauma? Dan regelen we waar nodig extra psychische zorg. De samenwerking met psychiaters en medische dienst is hier goed geregeld: we kunnen altijd op eigen initiatief een consult aanvragen.
Geen speeltuin
“Mijn dag is goed als we deze veilig zijn doorgekomen en ik iemand iets heb bijgebracht. Het is natuurlijk geen speeltuin. Soms is er sprake van agressie. Je moet niet bang zijn aangelegd en sterk in je schoenen staan. We hebben hier PIW’ers met veel verschillende werkervaring. Bij Defensie, maar ook bijvoorbeeld jeugdzorg of de ggz. We hebben met elkaar gemeen dat we onze grenzen goed bewaken en niet gevoelig zijn voor verbaal geweld. Het helpt als je daarbij ook nog een gezonde dosis humor hebt en goed kunt kijken naar je eigen gedrag in een situatie. Dan ben je hier echt op je plek.”
“Er is veel aandacht voor opvang als je in aanraking bent gekomen met agressie. Ik ben lid van het opvangteam. Als er een incident met potentieel trauma heeft plaatsgevonden, gaan we met de collega’s in gesprek om te kijken hoe ze zich voelen. Er volgen een aantal gesprekken met je eigen collega’s en waar nodig schakelen we een psycholoog in. De cultuur hier lijkt hard, maar altijd maar doorgaan is er niet meer bij. We staan echt even stil bij wat er is gebeurd. Ik ben blij dat ik mijn collega’s daarmee kan helpen.”
Eigen ontwikkeling
“Binnen PI Ter Apel is er heel veel ruimte voor je eigen ontwikkeling. Scholing, maar ook als je wilt doorgroeien naar een seniorfunctie, krijg je hier de kans. Daarnaast kan je veel dingen erbij doen in de organisatie. Een ouder & kind-dag organiseren, of bijvoorbeeld het idee van een moestuin verder ontwikkelen. Het houdt het werk afwisselend. Mooi om te zien dat er hier aandacht voor is.” Dat geldt ook voor de arbeidvoorwaarden. Ik krijg een goede beloning voor het werk en ervaar een betere werk-privé-balans. Ik bepaal vrijwel altijd mijn eigen rooster, waardoor ik achtereenvolgende werkdagen goed kan afwisselen met een vrije periode. Dat vind ik echt heel veel waard.”
Vacature!
Zoek jij werk dat ertoe doet? Solliciteer dan op één van onze functies voor penitentiair inrichtingswerker. Je vindt ons op veel plekken in het land. Bekijk
hier de vacature voor penitentiair inrichtingswerker bij PI ter Apel. Dan word jij misschien de nieuwe collega van Joran.